Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinge: Vi hade inga politiska diskussioner

Henrik Vinge, till höger, säger till Expressen att de möten han hade med Guilano Moggi, en av ledarna för ett högerextremt parti i Italien, aldrig var politiska.

Sverigedemokrater riskerar att massutseslutas, bland annat efter samröre med italienska högerextrema partiet La Destra.

Men SD:s presschef Henrik Vinges möten med en ledare för La Destra, Giuliano Moggi, var aldrig politiska, enligt honom själv.

Om reaktionerna efter den uppmärksammade bilden säger han:

– För mig var han en trevlig italienare som var guide på Vatikanmuseet, säger Henrik Vinge.

Sverigedemokraterna har väckt uteslutningsärenden mot en rad partimedlemmar i Stockholmsområdet, däribland Gustav Kasselstrand, ordförande i ungdomsförbundet SDU, och William Hahne, vice ordförande i samma förbund.

Bland de anklagelser som riktas mot Kasselstrand och Hahne finns samröre med italienska högerextrema nyfascistiska partier, vilket vikarierande partiledare Mattias Karlsson har berättat om tidigare.

- Det handlar om väldigt allvarliga misstankar om ideologiska avvikelser. De ledande företrädarna i SDU har bland annat haft samröre med nyfascistiska partier i Italien, sade Karlsson till Dagens Nyheter.

Men under torsdagen kunde Expressen publicera att Mattias Karlssons närmaste medarbetare, Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge, träffat Giuliano Moggi, en ledare för det högerextrema partiet La Destra.

Henrik Vinge själv ser inga problem med sina möten med Giuliano Moggi, trots Karlssons tidigare ord.

– Det har funnits en vilja från delar av förbundsledningen, alltså Gustav Kasselstrand och William Hahne, att inleda ett politiskt samarbete med La Destra. Det avslutades innan jag blev politiskt aktiv. Jag har inte varit inblandad i något politiskt samarbete med Giuliano eller La Destra, säger Henrik Vinge när Expressen träffade honom.

Museum och middag

Han berättar för Expressen att han träffade Giuliano Moggi "ett par gånger, tre kanske" när han studerade i Rom under sex månader 2009. Det var då Gustav Kasselstrand, som nu anklagas för samröre med partiet, som förde samman de två.

– Jag kände inte till i detalj vad La Destra var för parti, eller den kontrovers som uppstod när man ville ha det här samarbetet, säger Henrik Vinge.

Giuliano Moggi arbetade vid tidpunkten som guide på Vatikanmuseet i Rom, och Henrik Vinge följde med på en guidad tur som följdes upp av att de två åt middag tillsammans. Enligt Vinge ska Moggi ha hävdat att han inte var företrädare för något politiskt parti, utan att den verksamheten låg på is.

I stället menar Vinge att de träffades i ett rent privat sammanhang.

– Vi hade inga egentliga konkreta politiska diskussioner, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– För mig var han en trevlig italienare som var guide på Vatikanmuseet.

Henrik Vinge menar att ledningen för Sverigedemokraterna känner till de möten som han har haft med Giuliano Moggi, och att dessa anses vara okontroversiella.

– Det finns ingen som ifrågasätter var jag står i den här frågan, säger Henrik Vinge.