Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vinge: "Behöver gå till botten med det här"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef.
Foto: Sven Lindwall

Det är "inte otänkbart" att de Sverigedemokraterna kommer att utesluta de nämndemän som uttryckt sig rasistiskt på nätet. Det säger partiets presschef Henrik Vinge.

– Jag har tittat översiktligt på de här sakerna och en del av dem är av en sådan art att vi ser väldigt allvarligt på det, säger Henrik Vinge.

– Det kommer att leda till att vi pratar med vissa av de här personerna och allvarligt diskutera hur deras roll och engagemang kan se ut framöver, efter det här avslöjandet, fortsätter han.

Kan du ge exempel på vad du tycker är allvarligt?

– Jag vill inte recensera de här kommentarerna. De är inte av en sådan art att de bör upprepas.

Kommer det att bli uteslutningsärenden?

– Det är något som väcks till medlemsutskottet av distriktsstyrelse eller kommunföreningsstyrelse. Men det är inte otänkbart. På ett eller annat sätt kommer vi att behöva gå till botten med det här.

Granskat alla partier

Expressen har tillsammans med Researchgruppen granskat drygt 6 000 personer från alla partier som valdes till nämndemän, alltså förtroendevalda domare, från årsskiftet. 

På måndagen avslöjade Expressen att tre nämndemän, alla sverigedemokrater, anonymt har uttryckt sig rasistiskt och nedsättande om olika folkgrupper på nätet.

Barbro Johansson är nämndeman i förvaltningsrätten i Göteborg, som också är en av landets migrationsdomstolar. I det fördolda har hon, under antaget namn, skrivit flitigt på olika hatsajter. På Fria tider har hon bland annat skrivit: "Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli."

Slutar efter avslöjande

Sverigedemokraten Jacob Hagnell, invald nämndeman i Södertörns tingsrätt, har avsagt sig sitt domaruppdrag efter att Expressen konfronterat honom med uppgifter om att han skrivit anonyma nätkommentarer, bland annat: "Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!"

Lisen Persson, nämndeman i Värmlands tingsrätt, har bland annat skrivit på Avpixlat att "Religionsfrihet ska INTE råda i Sverige".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.