Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vindar från Arktis på väg mot Sverige

Kallaste mars på länge. Vindar från Arktis är på väg in mot Sverige. Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Fortsatt kallt i hela landet. Så lyder väderprognosen för överskådlig period i mars.

– Det blir en kall avslutning på mars. Månaden kan bli en av de kallaste marsmånaderna på mycket länge, säger meteorolog Roar Inge Hansen på vädertjänsten Storm.

Sverige ligger just nu inklämt mellan ett stort högtrycksområde norr om Svalbard, och ett lågtrycksområde i södra och mellersta Europa.

I Skåne har, som bekant, ett område med nederbörd och blåst dragit in från Polen. Det kommer att ligga kvar under de närmaste dagarna och ge en hel del snö.

– Man kan säga att det är sämre väder ju längre söderut man kommer i Sverige, säger meteorologen Roar Inge Hansen.

Snöfallet och vinden väntas fortsätta ge besvärligt väder för södra Skåne under tisdagen och onsdagen.

Nederbörd över östkusten

Senare i veckan växer högtrycket över Arktis in över norra Sverige. Det ger kalla och friska vindar över hela landet. Vinden är ostlig eller nordostlig vilket ger nederbörd över östkusten, främst från Stockholmsområdet och söderut.

Väderläget stabiliserar sig mot helgen för stora delar av landet. I Svealand och Norrland blir det bättre på fredag medan det i sydost fortfarande kan dröja sig kvar områden med snö.

– Det blir jämnt och stabilt i hela landet. Mitt på dagen kan temperaturen orka upp till nollstrecket men nattetid får vi räkna med ner mot -15 grader även i södra Sverige, säger Roar Inge Hansen.

– Högtrycket ser ut att ligga kvar även i nästa vecka med fint men kallt väder. Mars ser ut att bli en av de kallaste på mycket länge, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!