Villorna som kan bli deras svenska hem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Villa Parkudden, Djurgården.
Foto: Heikki Saukkomaa / Scanpix
Villa Solbacken, norr om Djurgårdsbrunnskanalen.

Om paret väljer att flytta till Sverige behöver de inte stå handfallna utan hem.

Redan i dagsläget finns två heta bostadsalternativ – Villa Parkudden eller Villa Solbacken. Expressens Johan T Lindvall tror sig veta vilken av bostäderna det blir - Villa Parkudden:

– Det är hennes drömboende, hon har planerat sedan tre års tid att flytta in där, säger han.

För att det blivande barnet ska få en arvsrätt krävs det enligt svensk tradition att det uppfostras på hemmaplan.

Sedan tidigare finns det två heta bostadsalternativ för de äkta makarna – Villa Parkudden och Villa Solbacka.

Villa Parkudden på Djurgården byggdes 1899 och ritades av stjärnarkitekten Ferdinand Boberg. Fram till 1908 hade Prins Carl Villa Parkudden som sin bostad.

Villan har en boarea på uppskattningsvis 800 kvadratmeter och består i dag av fyra lägenheter med stora kakelugnar, öppna spisar, stuckatur i taken och genomtänkta detaljer. Villan har två våningar, källare, vindsvåning och en stor inhägnad trädgårdstomt som kan tyckas vara perfekt för ett familjeliv.

– Det är ett fantastiskt boende längst ute vid inloppet till Djurgården. Det har en fantastisk historia och mer än utrymme för en kunglig familj, berättar Expressens hovreporter Johan T Lindvall.

"Det är hennes drömboende"

Som Expressen tidigare skrivit har Villa Parkudden uppges alltid ha varit Madeleines förstahandsval som egen bostad. Detta var uppgifter som framkom redan när hon var förlovad med Jonas Bergström.

– Det är hennes drömboende, hon har planerat sedan tre års tid att flytta in där. Det var aktuellt redan när hon var förlovad med Jonas Bergström, men de var aldrig där tillsammans och kollade på huset så Madeleine anser inte att hon och Jonas har en historia där, säger Johan T Lindvall.

Nu är det dessutom helt fritt fram för kungligheter att flytta in i Villa Parkudden då de tidigare hyresgästerna efter en nästan tre års tvist har tvingats flytta ut. Som Expressen skrev bara för en vecka sedan så står nu Villa Parkudden under kunglig förvaltning och med en ny regel; vill någon ur kungafamiljen ha bostaden måste eventuella hyresgäster flytta.

Mindre sannolikt alternativ

Den andra bostaden som spekulerats komma bli prinsessan Madeleines och Chris framtida hem är Villa Solbacken, samma bostad som tidigare var Prins Bertil och prinsessan Lilians hem.

Prins Carl Philip ärvde Villa Solbacken efter prins Bertils död 1997, men enligt tidigare uppgifter till Expressen kan Carl Philip tänka sig att överlåta villan till sin lillasyster Madeleine.

Villa Solbacken är en något mindre bostad med en boyta på cirka 250 kvadratmeter. Den byggdes något senare än Villa Parkudden, troligtvis någon gång kring andra världskriget. Det har även förekommit uppgifter om att den är i behov av renovering.

– Jag tror inte att Villa Solbacken är aktuellt. Dels för att det var prins Carl Philip som ärvde bostaden efter prins Bertils bortgång. Den kräver dessutom en omfattande renovering, säger Johan T Lindvall.

Villa Solbacken ligger belägen norr om Djurgårdsbrunnskanalen och har även den en inhägnad trädgårdstomt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.