Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Villemo, 23, och Alice, 18, anklagar Muf för att tysta ner sexövergrepp

Villemo Klockars Belenos, 23, och Alice Sigfridsson, 18.Foto: Privat
Villemo Klockars Belenos, 23, gick ut med våldtäktsförsöket på en konferens i helgen.Foto: Privat
”Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när jag var 14 år gammal”, berättar Alice Sigfridsson, 18.Foto: Privat

Moderata ungdomsförbundet, Muf, anklagas för att tysta ner sexuella övergrepp.

Villemo Klockars Belenos, 23, och Alice Sigfridsson, 18, har med mindre än en månads mellanrum lämnat sina ordförandeposter i respektive distrikt.

Detta efter att ha blivit utsatta för vad de beskriver som våldtäktsförsök respektive våldtäkt, något som först uppmärksammades av Dagens Opinion.

Ett 60-tal middagsdeltagare stirrar tyst mot scenen på Quality Hotel Galaxen i Borlänge. I vanliga fall är det stimmigt under middagstalen på Midswe Sommarutbildning 2018, en stor konferens som anordnas av Muf-distrikten i de fyra länen Örebro, Västmanland, Södermanland och Dalarna. 

I kväll är det knäpptyst i salen – ingen hade väntat sig det här.

Berättade om våldtäktsförsöket på konferensen

Villemo Klockars Belenos, 23, var distriktsordförande för Muf Örebro fram till några minuter tidigare. Nu har hon, framför ett hav av unga moderater, berättat om det hon beskriver som ett våldtäktsförsök tidigare i våras – utfört av en medlem i det egna distriktet.

När hon kliver ner från scenen berättar hon för Dagens Opinion att hon lämnar uppdraget som distriktsordförande för Muf Örebro.

Nu har Villemo lämnat förbundet.Foto: Privat

”Det var fruktansvärt”

Villemo tänker tillbaka till tiden runt det hon beskriver som ett våldtäktsförsök – som hon polisanmälde.

Händelsen ska ha inträffat i våras.

– Det var fruktansvärt. Att bli misstrodd och få rykten spridda om sig påverkar en väldigt mycket, berättar hon.

I skrivande stund har endast ett par dagar har gått sedan Villemo lämnade Muf – men hon tycks vara säker på att det var rätt beslut. Samtidigt känner hon maktlöshet och sorg inför vetskapen att fler aktiva i Muf har utsatts för övergrepp.

– Sen jag gick ut med det här har ett tiotal tjejer och killar hört av sig och berättat vad som har hänt dem. Det gör mig så fruktansvärt ledsen och upprörd, säger Villemo och fortsätter:

– Det är inte enskilda händelser, utan ett större problem. Jag försöker stötta, lyssna och komma med råd. Men jag kan inte skydda dem. Det känns väldigt jobbigt.

Samtidigt tror Villemo att fler vill lämna, men inte vågar eftersom man inte vill förlora sina politiska uppdrag.

Alice, 18: ”Det blev värre. Mycket värre”

– Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när jag var 14 år gammal. En person som var aktiv på hög nivå i Muf bjöd hem mig när jag var ny medlem.

Det berättar Alice Sigfridsson, som i dag är 18 år och fram till juli var distriktsordförande för Muf Kalmar.

”Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp när jag var 14 år gammal”, berättar Alice.Foto: Privat

– Efter att det hade hänt spreds ett rykte. Jag vet att det var personer på väldigt hög nivå då som kände till det, men det var ingen som frågade mig vad det var som hade hänt. Det blev som en pågående strid att man skulle välja sida. ”Vem tror du på? Vem är det som talar sanning?”

Under metoo-hösten 2017, tre och ett halvt år efter händelsen, polisanmälde Alice mannen för våldtäkt.

– Efter det blev det värre, mycket värre.

Efter händelsen började rykten spridas.Foto: Privat

”Fick höra en massa lögner”

Alice upplevde en intensiv ryktesspridning och smutskastning, och menar att även de centrala delarna av förbundet kände till situationen – utan att göra något.

– Jag mådde jättedåligt och hade samtidigt ett helt distrikt att sköta. Men det var jättesvårt när man gång på gång fick höra en massa lögner om sig själv.

Alice bestämde sig för att lämna Muf.

”Jag mådde jättedåligt”, berättar Alice Sigfridsson.Foto: Privat

Tror du det är något i kulturen som är skadligt?

– Redan när jag var 14 år och var på min absolut första konferens upplevde jag en väldigt stark alkoholhets, berättar Alice innan hon fortsätter:

– Utåt sett har vi nolltolerans mot att minderåriga dricker alkohol, men det sker på efterfesterna. Jag upplevde machokultur. Redan första kvällen fick jag kommentarer om mina kläder och min kropp från ett stort killgäng.

Enligt Alice finns det ”nästan ingen tjej som inte kan vittna om något liknande i Muf-sammanhang.”

Alice berättar om en skadlig macho- och alkoholkultur i förbundet.Foto: Privat

”Man skyddar partiets rykte”

Alice menar att vissa delar av ungdomsförbundet skyddar anklagade medlemmar för att undvika negativ publicitet.

– De som begår övergrepp är medvetna om att det inte händer så mycket. Det får inte så stora konsekvenser. Man är väldigt mån om att skydda ungdomsförbundet och partiets rykte.

Nu har hon lämnat Muf – och har inga planer på att återvända till partipolitiken i övrigt heller.

– Jag tror nämligen inte att det här är unikt för Moderaterna. Jag tror att det finns i alla partier.

Under måndagen kunde P4 Örebro rapportera att hela Mufs distriktsstyrelse i Örebro avgår. Anledningarna uppges vara dels gamla konflikter, men även bristande förtroende för partiet i länet – som anklagas för att inte stöttat tillräckligt efter det polisanmälda våldtäktsförsöket. 

Muf: ”Vi tystar inte ner övergrepp”

Fritz Lennaárd, generalsekreterare för Muf, kommenterar anklagelserna mot förbundet i ett mejl.

Tystas övergrepp ner inom Muf?

”Nej, övergrepp tystas inte ner i ungdomsförbundet. Tvärt emot tycker vi att det är av största vikt att vi får reda på om något har hänt så att vi kan reagera och reda ut det inträffade. Vi uppmanar dessutom alltid till en polisanmälan. Det ligger i förbundets intresse att eventuella övergrepp utreds och hanteras korrekt”, skriver Lennaárd.

Fritz Lennaárd menar att förbundet gör allt för att förhindra övergrepp.Foto: Muf

Hur ska unga tjejer kunna känna sig trygga i ert ungdomsförbund?

”Trakasserier och övergrepp kan ske i alla delar av samhället, tyvärr är inte vi som organisation skonade från det. Vi arbetar aktivt för att förebygga alla former av trakasserier och mobbing”, skriver generalsekreterare Fritz Lennaárd.

Han fortsätter:

”Ungdomsförbundet arbetar långsiktigt för att motverka alla former av trakasserier, det är ett arbete som initierades efter #metoo-diskussionen i vintras och som nu har kommit en bra bit på väg.”

Expressen har sökt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Partiets pressjour meddelar endast att det här en fråga som rör och hanteras av Muf. 

 

LÄS MER: M vill se stödpaket till jordbruket