Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ville straffa Khashoggi – nu utreder han mordet

Jamal Khashoggi tillsammans med fästmön Hatice Cengiz. Foto: Privat
Protester utanför konsulatet i Istanbul. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT
Polis söker spår i ett garage nära konsulatet i Istanbul. Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN

Riksåklagaren som utreder mordet på Jamal Khashoggi skulle själv ha yrkat på hårda straff mot journalisten. 

Det är samma åklagare som användes av rikets kronprins i massarresteringen av oppositionella och affärsmän. 

”Samma åklagare yrkade på dödsstraff mot min far shejk Salman al-Aouda”, skriver Abdullah al-Aouda på Twitter. 

Under söndagen anländer Saudiarabiens riksåklagare Saud al-Moajab till Turkiet för att träffa sin turkiske kollega som utreder mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Den saudiske åklagaren ska överlämna förhören med de 18 gripna och misstänkta för mordet till Turkiet, enligt mediekällor. 

Men valet av Saud al-Moajab för att utreda - i Saudiarabien - mordet på Jamal Khashoggi väcker avsky bland oppositionella saudier. 

Åklagaren yrkade på dödsstraff

"Det är samma åklagare som yrkade på dödsstraff mot min far shejk Salman al-Aouda med flera andra för deras fredliga, kulturella och vetenskapliga aktiviteter", skriver al-Aoudas son Abdullah som lever i USA och är krönikör på Washington Post - samma amerikanska tidning som den mördade journalisten Jamal Khashoggi skrev för under ett års tid. 

Lurade hundratals till möte – grep samtliga 

I november förra året genomförde kronprins Mohammed bin Salman ett kuppliknande scenario när han lurade landets hundratals affärsmän, politiker, före detta ministrar, prinsar till ett stormöte och grep samtliga. Bland de gripna är reformisten shejk Salman al-Aouda och miljardären Mohammed al-Amoudi, som har starka kopplingar till Sverige. Al-Amoudi har fått medaljer av kungen för sina insatser, varit - periodvis - den enskilt störste utländske investeraren i Sverige. Han är även ägare av bland annat det svenska bensin- och oljebolaget Preem. 

De som gick med på kronprinsens krav - att överge hela eller större delen av sina förmögenheter - som prins Alwaleed bin Talal, släpptes men med reseförbud och restriktioner. Imamer och schejker som inte gick med på att svära lojalitet för kronprinsen och hylla honom i sina predikningar, försvann bakom galler. Många anklagades för att tillhöra Muslimska brödraskapet. Kronprinsens egen tillsatta åklagare Saud al-Moajab leder utredningen i samtliga fallen. Det är samma åklagare som nu ska "skipa rättvisan" i mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi. 

- Varje person som kräver reformer eller frihet anklagas för att tillhöra Muslimska brödraskapet, skrev den mördade journalisten Jamal Khashoggi på twitter när han lyckades ta sig ut från Saudiarabien. 

Khashoggi kritiserade kronprinsen

Jamal Khashoggi var inte oppositionell men en av de som kritiserade kronprinsen Mohammed bin Salman. Han lurades till en fälla på konsulatet i Istanbul, torterades och avrättades. Hade Jamal Khashoggi varit i Saudiarabien hade han kastats bakom galler precis som hundratals andra regimkritiker och miljardär. Jamal Khashoggi hade också blivit anklagad för en hel del saker av samma åklagare som nu ska utreda mordet på Khashoggi.