Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ville bara gråta,
men kunde inte"

Johan Persson och Martin Schibbye.

Johan Persson och Martin Schibbye medverkade på torsdagen i Expressens tv-program "Bar och Politik".

I intervjun blandades både skratt och allvar.

Journalisterna berättade bland annat om känslorna när de mötte sina anhöriga i fängelset - och hur de fick in snus i fängelset.

När Martin Schibbye ska beskriva hur det var att tillbringa drygt 400 dagar i etiopiskt fängelse är svaret kort.

- Grisigt, är det första ordet som dyker upp, säger han i torsdagens avsnitt av "Bar & Politik" med Niklas Svensson.

Han och kollegan Johan Persson berättade också om de blandade känslorna av att möta sina anhöriga i fängelset en gång i månaden. Dels var det givetvis en glädje att få träffa sin familj, men dels var det även påfrestanden att bli påmind om livet utanför.

Världens godast kaffe

- Man ville bara gråta, men kunde inte. Man ville visa sig stark för våra anhöriga, säger Johan Persson.

Men det fanns också saker som gjorde tillvaron i fängelset något lättare: kaffet och snuset.

- Säga vad man vill om Etiopien men de har världens godaste kaffe, säger Schibbye skämtsamt.

Johan Persson avslöjar också att han bara var utan snus två dagar.

- Jag hade en luftbro från Sverige med snus, säger han.

Efter att Persson och Schibbye kommit tillbaka till Sverige har en hel del av debatten handlat om utrikesminister Carl Bildt, om hans jobb att få ut journalisterna ur landet och hans roll i Lundin Oil.

"Varenda bil tutade"

En diskussion som har överraskat Persson och Schibbye, som träffade Bildt en gång i fängelset.

- Då lovade han att vi skulle få frihet i september och en salamikorv av hans fru. Vi har fortfarande inte fått salamin, säger Schibbye och skrattar.

Dagarna i Sverige har varit hektiska för journalistduon som har ställt upp i flera intervjuer. De berättar också om hur de numera blir igenkända på stan.

- I måndags gick vi på stan för första gången och varenda bil tutade och tio personer tog en bild på oss. Det var kul men jobbigt också. Men nu har vi hamnat där och då får vi förvalta det, säger Johan Persson.

En av de frågor som de kommer att fortsätta diskutera är pressfriheten. Nästa vecka kommer de till exempel att träffa Dawit Isaaks bror Esayas i Göteborg.

- Hans bror har sagt att när vi greps tänkte han att även om han inte skulle få träffa sin bror igen ville han träffa oss, säger Martin Schibbye.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.