Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ville anställa fler – hörde aldrig av AF

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Josefine Wahlberg.

Josefine Wahlberg, 34, startade företaget Jiddr.com, fick Stockholms stads innovationspris och bad Arbetsförmedlingen om hjälp när hon skulle anställa fler.

Elva månader senare har Arbetsförmedlingen ännu inte lyckats skaka fram en arbetslös ungdom som är sugen på att jobba.

– Och jag som trodde att det fanns så många arbetslösa ungdomar, för det sägs ju det, säger Josefine Wahlberg till Expressen.

Josefina Wahlberg skriver om sina erfarenheter av Arbetsförmedlingen på gästbloggen på Internetworld .

Hennes företag startades med en unik idé: hon visste att det finns tusentals ungdomar som vill prata om sina problem och kanske möjligheter med en vuxen människa – men inte har någon vuxen som hinner lyssna.

Därför startade hon appen Jiddr.com.

– 50 000 ungdomar mellan 13 och 19 år har möjlighet att gratis använda appen och ringa till oss. Vi har experter på olika områden som sitter och svarar på frågor. Det är ungefär som Bris-telefonen, Barnens rätt i samhället, säger Josefine Wahlberg.

Ville nyanställa

I mars förra året var det dags att utöka styrkan.

– Därför gjorde jag något tokigt! Jag vände mig till Arbetsförmedlingen. Glad i hågen skrev jag till mitt lokalkontor i Tyresö och sa att vi gärna ville anställa en ung person. Då vi vänder oss mot ungdomar och många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden såg vi också detta som en möjlighet att bidra till något bra. Vi hade inga större krav på erfarenhet eller utbildning, men krävde datorvana och att man kan komma i tid, skriver hon i Loggenbloggen.

Efter en månad hade hon inte fått svar från Arbetsförmedlingen. Hon ringde och mejlade igen – utan att få svar.

– Till sist var jag så irriterad att jag helt enkelt åkte dit, slog näven i bordet och krävde att få träffa någon som kunde hjälpa mig. Jag fick då en tid och ombads återkomma två veckor senare. Jag berättade vad vi hade för behov och fick till svar att de skulle göra en kallelse, så att vi kunde komma tillbaka och träffa några av de 365 arbetssökande ungdomar vi hade i kommunen, skriver Wahlberg.

Men en timme innan mötet skulle hållas fick hon meddelande om att Arbetsförmedlingen inte hade hunnit få ihop några ungdomar.

Inte hört ett ljud

Josefine Wahlberg säger till Expressen:

– Jag tog kontakt med huvudkontoret och fick tala med en person som var ansvarig för ungdomsfrågor. Jag berättade om vad jag hade varit med om. Hon lovade att ta tag i saken. Det var för fem månader sedan och jag har fortfarande inte hört ett ljud.

– Nu har jag hittat en tjej som ska börja hos oss. Hon var anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, men jag hittade henne på ett annat sätt, säger Josefine Wahlberg.

Fredrik Möller på Arbetsförmedlingens informationsavdelning har läst Josefine Wahlbergs blogginlägg. Han säger:

– Om det stämmer det som Wahlberg skriver är det bara att beklaga. Så här får det inte gå till. Det får anses vara ett olycksfall i arbetet. Vårt mål är att snabbt hitta en kompetent person till den som vill anställa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.