Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ville åka på smekmånad – Bieler fick nej från riksdagen

Paula Bieler (SD) gästade Bara Politik i Expressen TV 2018.
Paula Bieler, riksdagsledamot (SD).Foto: SVEN LINDWALL

Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) ville ta ledigt från riksdagen för att åka på bröllopsresa, men fick nej. 

Eftersom riksdagen inte har något närvarokrav kommer hon nu att åka ändå, vilket innebär att hon lyfter fullt arvode under den månadslånga bröllopsresan. 

– Någonstans på vägen har vi tappat bort oss lite grann. Det är en praxis och syn på ledamotsuppdraget som är väldigt mekanisk, säger Paula Bieler till Altinget. 

I riksdagen finns ingen närvaroplikt. Därmed är det, rent krasst, som ledamot möjligt att exempelvis ta semester – eller en så kallad ”time out” – men ändå plocka ut det hela månadsarvodet om 68 400 kronor.

Vill man så finns det däremot en möjlighet att ansöka om tjänstledigt, exempelvis för att ta semester. Då får man inget arvode och en ersättare tar i stället över personens riksdagsarbete under den tillfälliga perioden. 

Paula Bieler (SD).Foto: OLLE SPORRONG

Den möjligheten ville Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler pröva i samband med att hon ska åka på en bröllopsresa. Hon ansökte därmed om att få vara ledig mellan den 29 februari och den 31 mars i år. Men till det sade riksdagen tydligt nej. 

”En milstolpe i livet” 

När ledamöterna skulle rösta om saken var det nämligen hela 329 stycken som tryckte på ”nej”-knappen, skriver Altinget. Bara fyra stycken, däribland Bieler själv, röstade ja till ledigheten. 

– Enligt praxis tillåts endast ledighet för uppdrag som statssekreterare, sjuk- och föräldraledighet samt ledighet för internationella uppdrag, betonade riksdagens andre vice talman Lotta Fornarve (V) innan ledamöterna röstade. 

Från talarstolen argumenterade Paula Bieler för sin sak och sade bland annat att ”det borde vara en självklarhet” att hon och hennes man ”skulle få möjlighet att lära känna varandra”.

– Det här är en milstolpe i livet där jag vet att jag inte kommer att vara tillgänglig som riksdagsledamot oavsett vad som händer. Då menar jag att det enda respektfulla är att jag är ledig, sa Paula Bieler till Altinget efter att det stod klart att hon inte beviljades semester.

I intervjun med Altinget passar hon också på att rikta kritik mot reglerna. 

– Någonstans på vägen har vi tappat bort oss lite grann. Det är en praxis och syn på ledamotsuppdraget som är väldigt mekanisk. Det är väldigt mycket tid man är borta hemifrån och man förväntas ta det med en klackspark. Man uppmuntrar inte balansen mellan privatliv och ledamotskap. 

De tre som utöver Paula Bieler själv röstade ja till ledigheten var partikollegan Roger Richtoff och de båda miljöpartisterna Rebecka LeMoine och Rasmus Ling.

Bieler har fått kritik för sin ansökan om ledighet från bland andra Lydia Wåhlsten, ledarskribent i Svenska Dagbladet, som skriver: ”Det är svårt att se någon på en vanlig arbetsplats motivera en ledighet med att man behöver tid för att lära känna den person man just gift sig med bättre.”

Och riksdagsledamoten Robert Hannah (L) hånade Paula Bieler genom att lägga upp en GIF med texten: ”Paula Bieler fick avslag av riksdagen för ledighet om smekmånad. Jag tänkte söka ledighet för att åka på Riokarnevalen nästa år!” Då gick MP:s Rasmus Ling ut till Bielers försvar på Twitter: 

Jag respekterar åsikten att riksdagen inte ska bevilja ledamöter tjänstledigt. Att raljera över att någon inte får fira sin smekmånad har däremot inte min respekt. Ovärdigt.

https://twitter.com/rasmusling/status/1217780697366253568

Kommer åka trots avslaget

För Paula Bielers del väntar nu ändå en smekmånad. Hon kommer nämligen att åka trots riksdagens beslut, säger hon till Altinget. 

Paula Bieler har varit tillsammans med fästmannen Tim, som är civilingenjör i elva år. Paret förlovade sig för fyra år sedan efter att han friat på skottdagen. I samband med att Paula Bieler lämnade SD:s partistyrelse skrev hon på Facebook att det delvis handlade om att hon ”går in i ett nytt livsskede då jag gifter mig och förbereder mig för att bilda familj”. 

Expressen har sökt Paula Bieler. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.