Villan brinner, men går inte att släcka. Foto: Läsarbild
Villan brinner, men går inte att släcka. Foto: Läsarbild

Villa brinner – 
går inte att släcka

Publicerad

En villa i Jokkmokk brinner, och räddningstjänst på plats kämpar just nu mot både eld och kyla.

På grund av rekordkylan är det vanskligt att använda vattenslangarna i arbetet.

– Det brinner för fullt. Jag blev så jätteledsen när jag såg det, jag blev alldeles bestört, säger en granne i Jokkmokk.

Brandlarmet kom klockan 12.06, rapporterar polisen i Norrbotten. Så fort räddningstjänsten kom till platsen stod det klart att villan var övertänd. Det fanns inga personer kvar i byggnaden, men släckningsarbetet är tufft.

– Det är 35 minus där uppe, så det är jätteproblem, säger räddningschefen Bengt Nilsson.

"Tufft för brandmännen"

Vid så stark kyla är det näst intill omöjligt att använda traditionella släckningsmetoder.

– Problemet är det här med vatten. Man kan inte stänga slangarna en sekund, säger Bengt Nilsson.

Även för brandmännen på platsen är det tufft.

– De försöker jobba i skift, så att de håller värmen, säger Peter Wikström, inre befäl på räddningstjänsten.

"Finns inget alternativ till vatten"

Villabranden som fortfarande rasar för fullt blir extra tuff för räddningstjänsten eftersom den var fullt utvecklad redan när de kom till platsen.

– Det finns skum, absolut, men även det innehåller vatten, så det blir samma problem. Kåken var övertänd och då finns egentligen inget alternativ till vatten. Om det hade varit ett litet rum hade man kunnat använda pulversläckare, men det går inte här, säger Bengt Nilsson.

Peter Wikström är inre befäl på räddningstjänsten och leder arbetet.

– Man kunde fort konstatera att det var en totalskada. Då jobbar man ofta på ett annat sätt. Det är ett taktiskt val att inte vräka på vatten, säger Wikström.

Villan i Jokkmokk går nu inte att rädda. Huset är totalförstört, men ingen människa är skadad.

Arbetet på platsen fortsätter med en mindre styrka.

– Det är ett rätt så besvärligt arbete, men det ska ju släckas. De gör det lite allt eftersom. Det kommer att pågå några timmar till, säger Peter Wikström.

"Känner starkt för dem"

Grannar är chockade av den våldsamma branden och tankarna går till den drabbade familjen.

– Jag känner så starkt för dem. De är så fina grannar, jättegulliga och fina människor, säger grannen.

Grannen har lagt märke till att räddningstjänsten haft problem med vattenslangarna.

– Det pågår arbete, men de har slutat spola. Det verkar som om de vill att det ska brinna ner nu, säger grannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag