Flera uppmärksammade händelser med sexuella ofredanden som inkluderar ensamkommande flyktingbarn, bland annat på festivaler och på badhus, får regeringen att agera.
Regeringen och jämställdhetsminister Åsa Regnér arbetar nu på ett förslag om att utbilda nyanlända och ensamkommande barn i jämställdhet.
– I Sverige har vi inte lyckats få ner nivåerna vad gäller våldet mot kvinnor de senaste tio åren. Därför har jag i egenskap av jämställdhetsminister tagit ett antal initiativ för att förebygga våld mot kvinnor. De insatserna ska även gälla nyanlända, inklusive ensamkommande flyktingbarn, säger hon.
Inspiration från Norge
Inspiration till förslaget är hämta från ett mycket uppmärksammat initiativ i Norge, som bland annat NY Times rapporterat om.
I dialoggrupper från nyanlända diskutera jämställdhet, respekt mellan könen och hur man hanterar relationer, enligt jämställdhetsministern.
– Det har haft bra resultat där och vi behöver göra något liknande i Sverige när det gäller nyanlända och ensamkommande.
Exempel på liknande utbildningar finns redan i Sverige, men regeringen vill skapa en nationell satsning. I nuläget är det oklart om utbildningen ska inkluderas i skolan eller exempelvis hållas på HVB-hem.
Kan man säga att det här är en insats för att assimilera nyanlända?
– Jag vill inte använda ordet assimilera. Det handlar om att jämställdhet är en väldigt viktig utgångspunkt i det svenska samhället. Jag tycker att det är viktigt att man bekantar sig med hur det är i Sverige när man kommer hit, säger Åsa Regnér.
"Del av samhällsbygget"
Jämställdhetsministern menar att det finns en poäng i att nå fler män och pojkar överlag med budskap om jämställdhet, i stället för att bara rikta sig till kvinnor och flickor - som annars ofta är fallet.
– Jag har också träffat representanter för ensamkommandes förening som själva pekar på att många av deras medlemmar kommer från länder där pojkar och flickor nästan inte träffas. Det här handlar om hur Sverige fungerar och att jämställdhet är en grundläggande del av samhällsbygget vi har.