Åsa Regner, S, jämställdhetsminister. Foto: Ylwa Yngvesson
Åsa Regner, S, jämställdhetsminister. Foto: Ylwa Yngvesson

Vill utbilda nyanlända i jämställdhet

Publicerad

Regeringen vill utbilda nyanlända och ensamkommande barn i jämställdhet.

Förslaget kommer presenteras i sin helhet i vår - och är inspirerat av en uppmärksammad norsk modell.

– Jämställdhet är en grundläggande del av samhällsbygget vi har, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér, S.

Flera uppmärksammade händelser med sexuella ofredanden som inkluderar ensamkommande flyktingbarn, bland annat på festivaler och på badhus, får regeringen att agera.

Regeringen och jämställdhetsminister Åsa Regnér arbetar nu på ett förslag om att utbilda nyanlända och ensamkommande barn i jämställdhet.

– I Sverige har vi inte lyckats få ner nivåerna vad gäller våldet mot kvinnor de senaste tio åren. Därför har jag i egenskap av jämställdhetsminister tagit ett antal initiativ för att förebygga våld mot kvinnor. De insatserna ska även gälla nyanlända, inklusive ensamkommande flyktingbarn, säger hon.

Inspiration från Norge

Inspiration till förslaget är hämta från ett mycket uppmärksammat initiativ i Norge, som bland annat NY Times rapporterat om.

I dialoggrupper från nyanlända diskutera jämställdhet, respekt mellan könen och hur man hanterar relationer, enligt jämställdhetsministern.

– Det har haft bra resultat där och vi behöver göra något liknande i Sverige när det gäller nyanlända och ensamkommande.

Exempel på liknande utbildningar finns redan i Sverige, men regeringen vill skapa en nationell satsning. I nuläget är det oklart om utbildningen ska inkluderas i skolan eller exempelvis hållas på HVB-hem.

Kan man säga att det här är en insats för att assimilera nyanlända?

– Jag vill inte använda ordet assimilera. Det handlar om att jämställdhet är en väldigt viktig utgångspunkt i det svenska samhället. Jag tycker att det är viktigt att man bekantar sig med hur det är i Sverige när man kommer hit, säger Åsa Regnér.

"Del av samhällsbygget"

Jämställdhetsministern menar att det finns en poäng i att nå fler män och pojkar överlag med budskap om jämställdhet, i stället för att bara rikta sig till kvinnor och flickor - som annars ofta är fallet.

– Jag har också träffat representanter för ensamkommandes förening som själva pekar på att många av deras medlemmar kommer från länder där pojkar och flickor nästan inte träffas. Det här handlar om hur Sverige fungerar och att jämställdhet är en grundläggande del av samhällsbygget vi har.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag