Vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar

Åsa Romson, MP, Stefan Löfven, S och Gustav Fridolin, MP presenterar tillsammans med...
Foto: Tommy Pedersen
...Ylva Johansson, S, ett antal reformer som ska förenkla för nyanlända flyktingar.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Regeringen vill tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar.

"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt", skriver fyra ministrar i en artikel på DN Debatt.

Regeringen kommer att presentera flera reformer under dagen som ska förbättra etableringen av nyanlända invandrare.

Sedan i december har de borgerliga partierna lanserat flera förslag för hur integrationen ska förbättras. Nu svarar regeringen oppositionen i integrationsfrågan:

"Under de senaste veckorna har debatten präglats av snabbt hopsatta symbolförslag – som till stor del riskerar att försena etableringen i stället för att snabba på den", skriver ministrarna Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Gustav Fridolin (MP) och Ylva Johansson (S) i artikeln på DN Debatt.

Regeringen beskriver flyktingmottagandet som en nationell angelägenhet och att alla kommuner ska ta emot flyktingar:

"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt"

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare sagt att regeringen förbereder en lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar.

Ministrarna ringar i artikeln in fyra områden där reformer som ska underlätta nyanländas etablering i Sverige ska genomföras. Regeringen presenteras de första reformerna på torsdagen.

"Tar alldeles för lång tid"

Bättre utbildning i svenska, effektivare kompetensvalidering och ökat stöd till kommuner för att ge nyanländas barn en bra skola är några av de andra delarna som presenteras på DN Debatt.

"Det tar alldeles för lång tid för nyanlända att få ett jobb. När alla kommuner inte tar ansvar för mottagandet, tvingas nyanlända vänta länge på anläggningsboenden i stället för att påbörja sin etablering. De insatser som de nyanlända erbjuds är inte tillräckligt väl anpassade efter målgruppens förutsättningar och behov", skriver ministrarna på DN Debatt.

Regeringen vill även ge folkrörelser, fadderfamiljer och föreningar stöd för att förbättra flyktingmottagandet.

Sverige ska även verka internationellt för att fler EU-länder ska "öka sitt ansvar för människor som flyr" och för att fler lagliga vägar för att söka asyl i EU skapas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.