Åsa Romson, MP, Stefan Löfven, S och Gustav Fridolin, MP presenterar tillsammans med... Foto: Tommy PedersenÅsa Romson, MP, Stefan Löfven, S och Gustav Fridolin, MP presenterar tillsammans med... Foto: Tommy Pedersen
Åsa Romson, MP, Stefan Löfven, S och Gustav Fridolin, MP presenterar tillsammans med... Foto: Tommy Pedersen
...Ylva Johansson, S, ett antal reformer som ska förenkla för nyanlända flyktingar. Foto: Lisa Mattisson Exp...Ylva Johansson, S, ett antal reformer som ska förenkla för nyanlända flyktingar. Foto: Lisa Mattisson Exp
...Ylva Johansson, S, ett antal reformer som ska förenkla för nyanlända flyktingar. Foto: Lisa Mattisson Exp

Vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar

Publicerad

Regeringen vill tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar.

"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt", skriver fyra ministrar i en artikel på DN Debatt.

Regeringen kommer att presentera flera reformer under dagen som ska förbättra etableringen av nyanlända invandrare.

Sedan i december har de borgerliga partierna lanserat flera förslag för hur integrationen ska förbättras. Nu svarar regeringen oppositionen i integrationsfrågan:

"Under de senaste veckorna har debatten präglats av snabbt hopsatta symbolförslag – som till stor del riskerar att försena etableringen i stället för att snabba på den", skriver ministrarna Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Gustav Fridolin (MP) och Ylva Johansson (S) i artikeln på DN Debatt.

Regeringen beskriver flyktingmottagandet som en nationell angelägenhet och att alla kommuner ska ta emot flyktingar:

"Alla kommuner ska vara med och bidra för att nyanlända ska kunna etablera sig så snabbt som möjligt"

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare sagt att regeringen förbereder en lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar.

Ministrarna ringar i artikeln in fyra områden där reformer som ska underlätta nyanländas etablering i Sverige ska genomföras. Regeringen presenteras de första reformerna på torsdagen.

"Tar alldeles för lång tid"

Bättre utbildning i svenska, effektivare kompetensvalidering och ökat stöd till kommuner för att ge nyanländas barn en bra skola är några av de andra delarna som presenteras på DN Debatt.

"Det tar alldeles för lång tid för nyanlända att få ett jobb. När alla kommuner inte tar ansvar för mottagandet, tvingas nyanlända vänta länge på anläggningsboenden i stället för att påbörja sin etablering. De insatser som de nyanlända erbjuds är inte tillräckligt väl anpassade efter målgruppens förutsättningar och behov", skriver ministrarna på DN Debatt.

Regeringen vill även ge folkrörelser, fadderfamiljer och föreningar stöd för att förbättra flyktingmottagandet.

Sverige ska även verka internationellt för att fler EU-länder ska "öka sitt ansvar för människor som flyr" och för att fler lagliga vägar för att söka asyl i EU skapas.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag