Vill starta nytt parti som förbjuder abort

Publicerad
Abortfrågan splittrar kristdemokraterna.
Efter partistyrelsens seger vid rikstinget finns långt gångna planer på ett nytt parti som ska kämpa för totalförbud av abort, skriver tidningen Dagen.
Vid rikstinget i Sundsvall gick partiledningen segrande ur abortstriden.
Nu flaggar en del kristdemokrater för bildande av ett nytt parti som ska driva frågan om ett totalförbud.
En av initiativtagarna, Per Kronlid, säger till Dagen att någon måste stå på de ofödda barnens sida.
- Det måste finnas ett parti som vågar stå för det, säger han.

Ser inte nytt parti som ett hot

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren säger till TT att han inte anser att partiet är splittrat i frågan.
- Inte som jag ser det. Nu var det kanske 20–30 ombud som angav att de hade en annan uppfattning än partistyrelsen. Det är ju mindre än tio procent av alla ombud, säger han.
Lennart Sjögren ser inte ett nytt parti som ett hot.
- Jag tror att det är mycket få promille av väljarna som skulle ansluta sig till ett sådant abortparti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag