Daryush Valizadeh, även kallad "Roosh V", väcker stor ilska i sociala medier för sina uttalanden om kvinnor och våldtäkt. Foto: SkärmdumpDaryush Valizadeh, även kallad "Roosh V", väcker stor ilska i sociala medier för sina uttalanden om kvinnor och våldtäkt. Foto: Skärmdump
Daryush Valizadeh, även kallad "Roosh V", väcker stor ilska i sociala medier för sina uttalanden om kvinnor och våldtäkt. Foto: Skärmdump
Anna Sjövall reagerade starkt när hon fick reda på att Daryush Valizadeh skulle anordna ett möte i Stockholm. Foto: PrivatAnna Sjövall reagerade starkt när hon fick reda på att Daryush Valizadeh skulle anordna ett möte i Stockholm. Foto: Privat
Anna Sjövall reagerade starkt när hon fick reda på att Daryush Valizadeh skulle anordna ett möte i Stockholm. Foto: Privat

Vill se laglig våldtäkt – håller möte i Sverige

Publicerad

Mannen som går under namnet Roosh V anordnar möten över hela världen för att sprida sina hårt kritiserade åsikter.

En av idéerna som skapar ilska är att han anser att våldtäkt borde vara lagligt.

Den här veckan anordnar han ett möte i Sverige.

Daryush Valizadeh från Washington D.C går under namnet Roosh V och är känd för sitt antifeministiska engagemang. Hans böcker och texter på nätet kritiseras för kvinnohat och en positiv inställning till våldtäkt.

Nu väntas han anordna möten på 165 platser över hela världen, där specifikt heterosexuella män som delar hans kvinnosyn samlas, som Nyheter24 har skrivit om.

På listan av städer där mötena kommer hållas finns Stockholm. Den här veckan, den 6 februari, kommer mötet hållas vid Medborgarplatsen.

"Låt oss göra våldtäkt lagligt. Färre kvinnor skulle våldtas eftersom de inte frivilligt kommer droga sig själva med alkohol och följa med en främmande man till ett sovrum", skriver han på sin hemsida.

Efter inlägget har Daryush Valizadeh försvarat sig genom att hävda att hela texten var menad som satir, skriver The Telegraph.

 

LÄS ÄVEN: Roosh V ställer in sitt möte

Väcker stor ilska i sociala medier

Daryush Valizadeh kallar sig själv för "pickup artist" och har gett ut 15 böcker som ger män råd om hur de kan förföra kvinnor i olika länder.

Hans texter och åsikter kritiseras hårt och hans möten är långt från välkomna.

I Australien har över 100 000 personer protesterat mot hans meetup genom en namninsamling. Insamlingen ska skickas till polis med förhoppningen att stoppa Valizadeh.

"Australien har redan ett problem med våldtäkt, misshandel och våld mot kvinnor och behöver inte uppmuntran att skada kvinnor från människor som Roosh V och hans följare", står det i insamlingen.

På Twitter skrev Ottawas borgmästare följande till Valizadeh: "Ditt våldtäktsförespråkande, misogyna, homofobiska skräp är inte välkommet i Ottawa."

"Det här är inte acceptabelt"

Även i Sverige har det startats en protest mot att Valizadehs möte ska få hållas vid Medborgarplatsen i Stockholm. Namninsamlingen kommer att skickas till statsminister Stefan Löfven.

"Nu är det dags för Sverige att stå upp mot hans hat mot kvinnor. Säg till den svenska regeringen att vi inte accepterar organiserat kvinnohat på våra gator och att de ska förbjuda Roosh V från att någonsin komma till Sverige", står det på sidan.

Anna Sjövall, 29, är en av de kritiska rösterna i Stockholm. Hon reagerar starkt på åsikterna som framförs och menar att det är bakåtsträvande att låta mötet få äga rum.

– Det är viktigt att visa direkt att det här inte är acceptabelt. Den här typen av åsikter och evenemang är inte okej, det lyfter fram kvinnan som ett objekt och vi har kämpat i flera århundraden för att komma ifrån det. Det här är enligt mig ett stort steg tillbaka, säger hon.

Hon har skrivit på namninsamlingen för att stoppa Daryush Valizadeh från att komma till Sverige och hoppas att protesten ger effekt.

– Precis samma sak gäller för rasistiska möten och demonstrationer. Det är inget som samhället accepterar. Jag hoppas att det här får tillräckligt med spridning för att det inte ska få hända.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag