Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill se laglig våldtäkt – håller möte i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daryush Valizadeh, även kallad "Roosh V", väcker stor ilska i sociala medier för sina uttalanden om kvinnor och våldtäkt.
Foto: Skärmdump
Anna Sjövall reagerade starkt när hon fick reda på att Daryush Valizadeh skulle anordna ett möte i Stockholm.
Foto: Privat

Mannen som går under namnet Roosh V anordnar möten över hela världen för att sprida sina hårt kritiserade åsikter.

En av idéerna som skapar ilska är att han anser att våldtäkt borde vara lagligt.

Den här veckan anordnar han ett möte i Sverige.

Daryush Valizadeh från Washington D.C går under namnet Roosh V och är känd för sitt antifeministiska engagemang. Hans böcker och texter på nätet kritiseras för kvinnohat och en positiv inställning till våldtäkt.

Nu väntas han anordna möten på 165 platser över hela världen, där specifikt heterosexuella män som delar hans kvinnosyn samlas, som Nyheter24 har skrivit om.

På listan av städer där mötena kommer hållas finns Stockholm. Den här veckan, den 6 februari, kommer mötet hållas vid Medborgarplatsen.

"Låt oss göra våldtäkt lagligt. Färre kvinnor skulle våldtas eftersom de inte frivilligt kommer droga sig själva med alkohol och följa med en främmande man till ett sovrum", skriver han på sin hemsida.

Efter inlägget har Daryush Valizadeh försvarat sig genom att hävda att hela texten var menad som satir, skriver The Telegraph.


LÄS ÄVEN: Roosh V ställer in sitt möte

Väcker stor ilska i sociala medier

Daryush Valizadeh kallar sig själv för "pickup artist" och har gett ut 15 böcker som ger män råd om hur de kan förföra kvinnor i olika länder.

Hans texter och åsikter kritiseras hårt och hans möten är långt från välkomna.

I Australien har över 100 000 personer protesterat mot hans meetup genom en namninsamling. Insamlingen ska skickas till polis med förhoppningen att stoppa Valizadeh.

"Australien har redan ett problem med våldtäkt, misshandel och våld mot kvinnor och behöver inte uppmuntran att skada kvinnor från människor som Roosh V och hans följare", står det i insamlingen.

På Twitter skrev Ottawas borgmästare följande till Valizadeh: "Ditt våldtäktsförespråkande, misogyna, homofobiska skräp är inte välkommet i Ottawa."

"Det här är inte acceptabelt"

Även i Sverige har det startats en protest mot att Valizadehs möte ska få hållas vid Medborgarplatsen i Stockholm. Namninsamlingen kommer att skickas till statsminister Stefan Löfven.

"Nu är det dags för Sverige att stå upp mot hans hat mot kvinnor. Säg till den svenska regeringen att vi inte accepterar organiserat kvinnohat på våra gator och att de ska förbjuda Roosh V från att någonsin komma till Sverige", står det på sidan.

Anna Sjövall, 29, är en av de kritiska rösterna i Stockholm. Hon reagerar starkt på åsikterna som framförs och menar att det är bakåtsträvande att låta mötet få äga rum.

– Det är viktigt att visa direkt att det här inte är acceptabelt. Den här typen av åsikter och evenemang är inte okej, det lyfter fram kvinnan som ett objekt och vi har kämpat i flera århundraden för att komma ifrån det. Det här är enligt mig ett stort steg tillbaka, säger hon.

Hon har skrivit på namninsamlingen för att stoppa Daryush Valizadeh från att komma till Sverige och hoppas att protesten ger effekt.

– Precis samma sak gäller för rasistiska möten och demonstrationer. Det är inget som samhället accepterar. Jag hoppas att det här får tillräckligt med spridning för att det inte ska få hända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.