Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill se asylboenden hemma hos familjer

Expressens granskning visar att asylboenden är pengamaskiner för ägarna.

Socialdemokraten Eva-Lena Jansson vill att staten tar över verksamheten.

Centerpartisten Johan Hedin vill se en lösning med asylsökanden hemma hos svenska familjer.

– Jag tänker att man skulle kunna hyra ut ett boende i sitt eget hem, säger Hedin.

Expressen granskar på onsdagen de som tjänar grova pengar på att anordna boenden för personer som söker asyl i Sverige.

Lönsamheten i vissa företag är stor.

Jim Hoppe, som driver fyra boenden med plats för 550 personer, berättar för Expressen att hans verksamhet bara under förra året gjorde 11 miljoner kronor i vinst.

Och jätteresultaten sticker i ögonen på många, bland annat riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson, S, som sitter i socialförsäkringsutskottet.

Eva-Lena Jansson menar att många av de privata aktörerna erbjuder undermåligt boende till en hög kostnad, vilket också Expressens granskning visat.

– Jag ogillar starkt den här typen av lycksökeri i den här branschen, säger hon.

Vill se statlig lösning

Hon vill ha en statlig lösning och menar att migrationsverket själva borde ordna boende i stället för att hyra in sig hos andra.

– Det är bättre att vi har ordentliga boenden för de som söker asyl och att pengarna stannar i den statliga verksamheten i stället för att gå ut i miljonvinster till mindre seriösa företag, säger hon.

Vissa av företagen sköter sig bättre än andra, ska det här förbjudas helt?

– Det har jag inte sagt, men ren ockerverksamhet där människor hamnar i odugliga bostäder där man kammar hem pengar är ett slöseri.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att man vill ha en ny typ av mottagningssystem. De exakta formerna för detta kommer att börja utarbetas efter partikongressen i april.

– Vi utesluter inte någon typ av förändring. Det är viktigt att man kommer till rätta med de asylboenden som bland annat Expressen skriver om, säger Eva-Lena Jansson.

Asylsökanden hos familjer

Johan Hedin, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att situationen som den ser ut i dag inte är bra.

– Men det är krigets konsekvenser, säger han och syftar på att situationen i Syrien gör att trycket på asylsökande i Sverige är stort och att detta i sin tur driver upp marknadspriserna på asylboende.

Johan Hedin stänger inte dörren för att staten genom migrationsverket tar över asylboendeverksamheten, men han ser hellre en annan lösning som innebär att privatpersoner erbjuds möjligheten att ta hand om asylsökande.

– Jag tänker att man skulle kunna hyra ut ett boende i sitt eget hem till en asylsökande familj.

Vad skulle ersättningen vara?

– Det skulle vara en rimlig ersättning. Man skulle inte göra det för ersättningen i första hand, men självklart ska man få sina merkostnader täckta. Det är en av möjliga lösningar på den här besvärliga situationen, säger Johan Hedin som samtidigt ser vissa problem med en sån lösning.

– Man måste man se över upphandlingsreglerna och det är inte helt okomplicerat för migrationsverket måste ju kunna följa up kvaliteten även i sådana typer av boenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.