Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill sälja vapen till Ukraina i falskt brev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: Jens L'Estrade

På sociala medier sprids ett falskt brev med försvarsminister Peter Hultqvist som avsändare.

I brevet påstås försvarsministern välsigna svensk vapenexport till Ukraina.

Avsändaren uppmanar vapentillverkaren Bofors att dra vinning av den blodiga konflikten i landet.

Ett falskt brev som är undertecknat i försvarsminister Peter Hultqvists namn figurerar på sociala medier.

Mottagare av brevet är vapentillverkaren Bofors tidigare vd Magnus Ingesson, som tackas för att ha demonstrerat det svensknorska artillerisystemet Archer för ukrainska spekulanter.

"Jag är djupt tacksam för att du ordnade presentationen för våra ukrainska partners. De beundrade Archersystemets kapacitet. En första beställning kan sträcka sig upp till tolv enheter".

Vidare skriver avsändaren att en lyckad första order hade kunnat leda till lysande utsikter för framtida affärer.

"Ukrainska armén är i kritiskt behov av högklassiga artillerisystem. Jag är säker på att ni kommer att lyckas ta chansen. Ni har mina gratulationer och mitt fulla stöd i detta".

Falskt brev

Brevet är daterat till den 19 januari i år och är skrivet på engelska. Överst finns regeringskansliets logga och en rubrik som signalerar att det är skickat från försvarsdepartementet. Dock saknar det diarienummer.

På lördagseftermiddagen dementerar försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo uppgifterna.

– Det började cirkulera i morse på Twitter. Jag har kontrollerat med departementet och vi kan konstatera att det är ett falskt brev, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist.

Hon menar att man ser allvarligt på händelsen och att man kommer att titta närmare på omständigheterna efter helgen.

– Vi ser inget akut just i dag mer än att dementera det och säga att det är falskt. Men naturligtvis kommer vi att titta på vad som ligger bakom det här, säger hon.

Sverige har en restriktiv vapenexport till diktaturer och krigförande länder. Under senare år har svenska regeringar fått hård kritik för att ha tummat på reglerna.

Mest kritik har det militära samarbetet med Saudiarabien. På lördagen kom nästa tur i frågan då utrikesminister Margot Wallström inte ville svara på de interna socialdemokratiska kraven på att riva upp avtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.