Tusentals protesterade mot Daryush Valizadehs planerade möten runtom i världen. Foto: SkärmdumpTusentals protesterade mot Daryush Valizadehs planerade möten runtom i världen. Foto: Skärmdump
Tusentals protesterade mot Daryush Valizadehs planerade möten runtom i världen. Foto: Skärmdump
Nu har han valt att ställa in samtliga möten. Foto: SkärmdumpNu har han valt att ställa in samtliga möten. Foto: Skärmdump
Nu har han valt att ställa in samtliga möten. Foto: Skärmdump

Vill legalisera våldtäkt – ställer in sitt möte

Publicerad

Daryush Valizadeh, även kallad Roosh V, planerade att anordna ett möte i Stockholm på lördag.

Han har fått stor kritik för sin kvinnosyn och texter om att legalisera våldtäkt.

Nu ställer han in alla möten – efter protesterna som riktats mot honom.

Daryush Valizadeh från Washington D.C går under namnet Roosh V och är känd för sitt antifeministiska engagemang. Hans böcker och texter på nätet kritiseras för kvinnohat och en positiv inställning till våldtäkt.

Efter ett inlägg där han resonerade kring att legalisera våldtäkt kritiserades han hårt. Efter kritikstormen hävdade han att det var menat som satir, skriver The Telegraph.

Inför lördagen den 6 februari planerade han att anordna möten på 165 platser i 43 länder. Syftet var att likasinnade heterosexuella män skulle träffas och diskutera tillsammans.

Hans plan möttes av kritik- och proteststormar i flera länder, bland annat i Australien och Sverige.

 

LÄS MER: Vill se laglig våldtäkt – håller möte i Sverige


Minst två olika namninsamlingar startades under gårdagen i Sverige där tusentals personer protesterade mot hans möte som planerades äga rum på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu ställer han in samtliga 165 möten.

Ber om ursäkt till sina följare

På sin hemsida, "Return of kings", fanns tidigare en lista över alla platser där hans möten skulle hållas.

Nu finns en uppdaterad notis på sajten under rubriken "Mötet den 6 februari är inställt".

I texten förklarar Roosh Valizadeh att orsaken bakom beslutet är en säkerhetsfråga.

"Jag kan inte längre garantera säkerheten eller privatlivet för de män som vill delta den 6 februari", skriver han på sajten och fortsätter:

"Särskilt eftersom de flesta av dessa meetups inte kan göras privata i tid. Jag kan inte hindra män som vill fortsätta mötas i privata grupper, men det kommer inte bli några officiella Return Of Kings-meetups. Sidan med listan över platserna har tagits bort. Jag ber om ursäkt till alla följare som blir besvikna över mitt beslut."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag