Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill kapa bandet till Elizabeth – stöttas nu av prins William

Det jamaicanska folket kräver en ursäkt från brittiska kungahuset.
Prins William och hertiginnan Kate i Bahamas huvudstad Nassau.
Foto: I-IMAGES/POLARIS
Under drottning Elizabeth II:s 70 år på tronen har flera tidigare brittiska kolonier brutit sina band med Storbritannien, men drottningen kvarstår som drottning över 15 områden – bland annat Australien, Canada och Nya Zealand.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Prince William när han lämnade Jamaica.
Foto: RUDOLPH BROWN/EPA/TT

I november förra året blev Barbados en republik.

Sedan dess har allt fler karibiska länder velat göra sig av med drottning Elizabeth som statschef.

Nu hintar prins William om att de i så fall har kungahusets stöd. 

– Vi stöttar med stolthet och respekt era beslut om framtiden.

I november förra året valde den karibiska önationen Barbados att det var dags att klippa banden till det brittiska kungahuset och göra sig av med drottning Elizabeth som statschef.

Sedan dess har det blivit känt att allt fler karibiska stater inom det brittiska samväldet är intresserade av att gå i Barbados fotspår.

Den senaste veckan har prins William och hertiginnan Kate befunnit sig på en kunglig Karibienturné för att fira drottning Elizabeths 70-års jubileum som regent. Men prinsparets turné har blivit en omstridd historia som synliggjort det minskade stödet för monarkin i Karibien.

Under resans gång har det anordnats protester, och det jamaicanska folket har krävt kompensation för slaveri och kränkning mot mänskliga rättigheter – ett skadestånd som skulle kunna hamna på cirka 90 miljarder kronor enligt ett förslag från statsrådet Mike Henry.

Prins William höll tal i Bahamas huvudstad Nassau under den sjunde och sista dagen på prinsparets Karibienturné.
Foto: I-IMAGES/POLARIS

Jamaica kommer att påbörja processen för att avsätta drottningen så fort prinsparet avslutat sin turné i Karibien, enligt uppgifter till Daily Mail

Politiska källor uppger att landet vill att avsättningen ska vara slutförd senast den 6 augusti – 60 år sedan Jamaica blev självständigt, fortsatt med drottning Elizabeth som regent.

Höll tal på sista turnédagen

Under ett avslutande tal för turnén uttryckte prins William sitt stöd och sin förståelse för att förhållandet mellan de tre karibiska staterna och den brittiska kronan förändrats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Nästa år vet jag att ni alla ser fram emot att fira 50 år av självständighet, eran gyllene årsdag, sa han under sitt tal i Bahamas huvudstad Nassau.

– Med Jamaica som firar 60 år av självständighet det här året, och Belize som firade 40 år av självständighet förra året, vill jag säga detta: Vi stöttar med stolthet och respekt era beslut om framtiden. Förhållanden utvecklas. Vänskaper består.

Talet är en indikation på att det brittiska kungahuset skulle stötta de tre nationerna om de väljer att avsätta drottning Elizabeth II som statschef i linje med Barbados beslut förra hösten.

Prins William och Kate dansar loss på ett karibiskt dansgolv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.