Vill inte uttala sig om bärgning av DC3:an

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Göran Persson vill vänta med att uttala sig om huruvida den nedskjutna DC3:an bör bärgas ur vattnet öster om Gotska Sandön.
- Det är en fråga som är viktig för många anhöriga. När vi uttalar oss ska vi veta att vi kan leva upp till det vi säger. Jag har ännu inte överblicken för att kunna ge en kommentar, sade Persson på fredagen i Porto Karras i Grekland, där han befann sig för EU-toppmötet. I onsdags blev det känt att en grupp privata intressenter lokaliserat vraket efter den DC3:a som sköts ned av sovjetiskt flyg i juni 1952. Planet sysslade med signalspaning. Vraket ligger på drygt 100 meters djup och verkar vara tämligen väl bevarat, men det är inte känt om några kvarlevor efter de åtta besättningsmännen finns i eller omkring flygplanskroppen. Tekniken och erfarenheten för att lyfta upp planet finns såväl inom försvaret som hos privata företag. Det är inte klart om beslutet om en eventuell bärgning ska tas av regeringen eller Försvarsmakten, och båda sidor har varit försiktiga i sina uttalanden.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag