Jan Björklund (FP). Foto: Anna-Karin NilssonJan Björklund (FP). Foto: Anna-Karin Nilsson
Jan Björklund (FP). Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven (S). Foto: Kristofer SandbergStefan Löfven (S). Foto: Kristofer Sandberg
Stefan Löfven (S). Foto: Kristofer Sandberg

Vill införa språktester för medborgarskap

Publicerad

FP-ledaren Jan Björklund tycker att Löfvens beslut om nyval var förhastat, och att han borde gjort upp med alliansen om nya regler för minoritetsstyre.

Men om det blir extraval i mars – då har alliansen en bra chans, menar han.

Och han öppnar för att det gamla FP-förslaget om språktester kan göra comeback.

– Väljarna var trötta på alliansen efter åtta år. De ville testa något nytt. Det blev ett haveri. Det betyder att attraktiviteten i alliansen mycket väl kommer att öka, säger han till Dagens Nyheter.

För tio år sedan var integration en stor fråga för Folkpartiet, nu har man släppt den debatten litegrand, erkänner Jan Björklund. Han kan till och med tänka sig att dra fram det gamla FP-förslaget att införa språktest för den som vill bli medborgare. Förslaget finns kvar i partiprogrammet, även om det aldrig vunnit gehör.

– Ett par av de krav som vi hade på en mer flexibel arbetsmarknad och på språktest fick vi inte igenom i alliansen. Vi fick släppa ett antal angelägna krav, säger Björklund till DN.

Fokus på integration och försvaret

Kritiken mot partiets förslag om en mer flexibel arbetsmarknad är att det kan skapas ett låglöneproletariat, men det avvisar Jan Björklund.

– Är det bättre att man är arbetslös och i utanförskap? Det är klart att det är fantastiskt om alla kan bli akademiker och alla kan ha höga löner, men om det inte fungerar – är det då bättre att människor går på socialbidrag och i utanförskap? säger Jan Björklund i DN.

Är det dags att damma av kravet på språktest, frågar DN:s Karin Eriksson:

– Vi återkommer. Det finns ju i vårt partiprogram och vi ska återkomma i vårt integrationsprogram. Men det har hittills inte gått att få igenom, svarar Jan Björklund.

Folkpartiet väljer att fokusera på två frågor i den nya valrörelsen: Integration och försvaret.

Samtidigt pågår hemliga förhandlingar för att stoppa nyvalet. Jan Björklund är kritisk mot att statsminister Stefan Löfven (S) dagen för budgetomröstningen vägrade göra upp om nya regler för minoritetsstyre. Om det blir extra val i mars tror han att regeringsduglighet hamnar i fokus, vilket i så fall gynnar alliansen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag