Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill införa språktester för medborgarskap

Jan Björklund (FP). Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven (S). Foto: Kristofer Sandberg

FP-ledaren Jan Björklund tycker att Löfvens beslut om nyval var förhastat, och att han borde gjort upp med alliansen om nya regler för minoritetsstyre.

Men om det blir extraval i mars – då har alliansen en bra chans, menar han.

Och han öppnar för att det gamla FP-förslaget om språktester kan göra comeback.

– Väljarna var trötta på alliansen efter åtta år. De ville testa något nytt. Det blev ett haveri. Det betyder att attraktiviteten i alliansen mycket väl kommer att öka, säger han till Dagens Nyheter.

För tio år sedan var integration en stor fråga för Folkpartiet, nu har man släppt den debatten litegrand, erkänner Jan Björklund. Han kan till och med tänka sig att dra fram det gamla FP-förslaget att införa språktest för den som vill bli medborgare. Förslaget finns kvar i partiprogrammet, även om det aldrig vunnit gehör.

– Ett par av de krav som vi hade på en mer flexibel arbetsmarknad och på språktest fick vi inte igenom i alliansen. Vi fick släppa ett antal angelägna krav, säger Björklund till DN.

Fokus på integration och försvaret

Kritiken mot partiets förslag om en mer flexibel arbetsmarknad är att det kan skapas ett låglöneproletariat, men det avvisar Jan Björklund.

– Är det bättre att man är arbetslös och i utanförskap? Det är klart att det är fantastiskt om alla kan bli akademiker och alla kan ha höga löner, men om det inte fungerar – är det då bättre att människor går på socialbidrag och i utanförskap? säger Jan Björklund i DN.

Är det dags att damma av kravet på språktest, frågar DN:s Karin Eriksson:

– Vi återkommer. Det finns ju i vårt partiprogram och vi ska återkomma i vårt integrationsprogram. Men det har hittills inte gått att få igenom, svarar Jan Björklund.

Folkpartiet väljer att fokusera på två frågor i den nya valrörelsen: Integration och försvaret.

Samtidigt pågår hemliga förhandlingar för att stoppa nyvalet. Jan Björklund är kritisk mot att statsminister Stefan Löfven (S) dagen för budgetomröstningen vägrade göra upp om nya regler för minoritetsstyre. Om det blir extra val i mars tror han att regeringsduglighet hamnar i fokus, vilket i så fall gynnar alliansen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!