Vill hålla tsunamiband hemliga i 70 år

Publicerad
De omstridda tsunamibanden kan bli hemliga i 70 år sedan regeringen nu återgått till sitt ursprungliga förslag om sekretess för banden.
- Obegripligt, kommenterar en expert på tryckfrihet.
Samtidigt föreslår regeringen ändring i grundlagen så att offentlighetsprincipen inte gäller säkerhetskopior, skriver Svenska Dagbladet (SvD).
Tsunamibanden är just säkerhetskopior av kanslihusets datatrafik vid flodvågskatastrofen i Asien annandag jul 2004. De återfanns flera år senare i ett källarförråd i kanslihuset.

Bryta mot grundlagen

Kritik från framför allt de tunga juristerna i Lagrådet tvingade regeringen för två år sedan att avstå från 70 års sekretess. Lagrådet sade i sitt yttrande att det skulle bryta mot grundlagen.
All hemligstämpel på allmänna handlingar måste enligt tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, uppfylla vissa krav. Och en stor del av materialet i tsunaminbanden är av sådant att kraven inte uppfylls, slog rådet fast.

Regeringen till reträtt

Efter den svidande kritiken backade regeringen och riksdagen beslutade om en treårig sekretess som inte heller blev absolut. Allmänna handlingar skulle kunna begäras ut från banden efter vanlig sekretessprövning.
Men nu har regeringen överlämnat ett nytt förslag om en 70 år lång sekretess för banden, även om hemligstämpeln inte blir absolut nu heller. Uppgifter kan bara lämnas ut om det sker "utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas".
Tryckfrihetsexperten Anders R Olsson avfärdar också det här förslaget och säger att regeringen fortfarande inte visar vilken konkret fara det skulle innebära om bandens innehåll blir känt. Den har tidigare sagt att det skulle bli möjligt att kartlägga regeringskansliets arbete med hjälp av information på banden.
- Det är fullständigt obegripligt, då kan man inte ha någon offentlighetsprincip alls, säger Olsson till SvD.

Vill slippa framtida bråk

För undgå framtida bråk om säkerhetskopior föreslår regeringen att sådana i framtiden undantas från offentlighetsprincipen. En säkerhetskopia ska bara vara till för att återskapa förlorade uppgifter i myndigheternas ordinarie system.
Men tsunamibanden har information som inte längre finns någon annanstans, säger juristen och experten på offentlighetsprincipen Jeanette Gustafsdotter till SvD. Enlighet henne är förslaget ännu ett tecken på att principen urholkas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag