Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki mötte Rex Tillerson. Foto: US STATE DEPARTMENT HANDOUT / EPA / TTAfrikanska unionens ordförande Moussa Faki mötte Rex Tillerson. Foto: US STATE DEPARTMENT HANDOUT / EPA / TT
Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki mötte Rex Tillerson. Foto: US STATE DEPARTMENT HANDOUT / EPA / TT
Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TTDonald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

Vill gå vidare efter Trumps kommentar

Publicerad

– Jag tycker att den här händelsen tillhör det förflutna.

Så svarade Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki när han tillfrågades om Donald Trumps uttalande kring "skithålsländer", under en presskonferens i Addis Abeba.

Under torsdagen träffade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki.

Mötet skedde i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, och under en presskonferens fick AU:s ledare ett flertal frågor om Donald Trumps påstådda uttalande om "skithålsländer".

Afrikanska unionens 54 medlemsnationer har tidigare krävt en offentlig ursäkt från Donald Trump, och att han ska ta tillbaka det påstådda uttalandet, men unionens ordförande uttrycker nu en vilja att lägga kontroversen bakom sig.

– Jag tycker att den här händelsen tillhör det förflutna, sa Moussa Faki under presskonferensen.

Flera källor

Donald Trumps ökända uttalande ska ha gjorts under ett möte i Vita huset, och flera källor har berättat för amerikanska medier om hur presidenten upprepade gånger kallade Haiti, El Salvador och länder i afrika för "skithålsländer", eller "shithole countries".

Trump har hela tiden förnekat att han skulle ha gjort uttalandet, och samtidigt anklagat personer i sin stab för att vara illojala och lögnaktiga.

Berättade om sin respekt i ett brev

Både Rex Tillerson och Moussa Faki hänvisade under presskonferensen till ett brev som Trump skrev till AU-ordföranden efter händelsen, där presidenten ska ha sagt att han har stor respekt för Afrika.

– Jag tror att USA:s hängivenhet till Afrika är ganska tydlig vad gäller vikten vi lägger vid relationen, sa Rex Tillerson under presskonferensen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag