Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill gå vidare efter Trumps kommentar

Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki mötte Rex Tillerson. Foto: US STATE DEPARTMENT HANDOUT / EPA / TT
Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT

– Jag tycker att den här händelsen tillhör det förflutna.

Så svarade Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki när han tillfrågades om Donald Trumps uttalande kring "skithålsländer", under en presskonferens i Addis Abeba.

Under torsdagen träffade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki.

Mötet skedde i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, och under en presskonferens fick AU:s ledare ett flertal frågor om Donald Trumps påstådda uttalande om "skithålsländer".

Afrikanska unionens 54 medlemsnationer har tidigare krävt en offentlig ursäkt från Donald Trump, och att han ska ta tillbaka det påstådda uttalandet, men unionens ordförande uttrycker nu en vilja att lägga kontroversen bakom sig.

– Jag tycker att den här händelsen tillhör det förflutna, sa Moussa Faki under presskonferensen.

Flera källor

Donald Trumps ökända uttalande ska ha gjorts under ett möte i Vita huset, och flera källor har berättat för amerikanska medier om hur presidenten upprepade gånger kallade Haiti, El Salvador och länder i afrika för "skithålsländer", eller "shithole countries".

Trump har hela tiden förnekat att han skulle ha gjort uttalandet, och samtidigt anklagat personer i sin stab för att vara illojala och lögnaktiga.

Berättade om sin respekt i ett brev

Både Rex Tillerson och Moussa Faki hänvisade under presskonferensen till ett brev som Trump skrev till AU-ordföranden efter händelsen, där presidenten ska ha sagt att han har stor respekt för Afrika.

– Jag tror att USA:s hängivenhet till Afrika är ganska tydlig vad gäller vikten vi lägger vid relationen, sa Rex Tillerson under presskonferensen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!