Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill förlänga Sveriges närvaro i Medelhavet

Inrikesminister Anders Ygeman, S, besökte i hemlighet svenska kustbevakningens fartyg Poseidon och dess besättning.
Om ungefär två veckor lämnar Poseidon Medelhavet. Sverige undersöker möjligheten till fortsatta bidrag till räddningsinsatserna, bland annat med ett mindre fartyg i operationen utanför Grekland.
Syftet med inrikesministerns besök var att ta del av Kustbevakningens arbete ombord och hur räddningsarbetet med flyktingbåtar går till.
Jag är oerhört stolt över de insatser kustbevakningen gör på Medelhavet. Den svenska kustbevakningen har hittills räddat nästan 5000 människor på flykt över Medelhavet, säger Anders Ygeman.
Hittills har Medelhavet skördat minst 2000 människors liv, under deras flykt mot Europa.

Den sista augusti lämnar kustbevakningens fartyg Poseidon sitt uppdrag i Medelhavet .

Men regeringen är redo att förlänga den svenska närvaron framöver.

– Inom kort fattas beslut om Sverige ska delta med mindre båtar i Frontex Operation Poseidon utan för Grekland under hösten. Under första halvan av nästa år kan det dessutom bli aktuellt med svenskt övervakningsflyg från kustbevakningen, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, som under helgen varit med ombord på kustbevakningens fartyg.

Under helgen besökte inrikesminister Anders Ygeman, S, svenska kustbevakningens fartyg Poseidon och dess besättning i hemlighet. Syftet var att ta del av Kustbevakningens arbete ombord – hur det går till när man får information om en båt med flyktingar och hur räddningsarbetet går till.

Ministern säger sig vara märkbart imponerad av kustbevakningens insats och säger att han ofta får höra om den svenska personalens professionalism.

– Jag är oerhört stolt över de insatser kustbevakningen gör på Medelhavet. Den svenska kustbevakningen har hittills räddat nästan 5000 människor på flykt över Medelhavet, säger Anders Ygeman.

Besättningen lämnade Sverige i maj för att delta i EU:s räddningsoperation Triton på Medelhavet - en operation som fick utökad budget efter ett EU-toppmöte i Bryssel den 23 april.

Hittills har Medelhavet skördat minst 2000 människors liv under deras flykt mot Europa.

Hittills har svenska kustbevakningen överlämnat ett 30-tal personer misstänkta för människosmuggling misstänkta för människosmuggling.

Om cirka två veckor lämnar kustbevakningens fartyg Poseidon Medelhavet för den här gången och ersätts av ett franskt fartyg. Sverige undersöker nu hur man kan fortsätta bidra till räddningsinsatserna - bland annat genom ett mindre fartyg, den här gången i operationen utanför Grekland. Det kan även bli aktuellt att flyga ner särskilda spaningsflyg.

– Frontex har ännu inte skickat någon förfrågan för behoven under nästa år, när denna kommer så ska Sverige ge besked om hur vi kan bistå. Jag gjorde den här resan både för att bilda mig en bättre uppfattning av insatsen, för att visa tacksamhet mot de som genomför uppdraget men också för att få en uppfattning om förutsättningarna för kommande insatser, säger Anders Ygeman.

Ygeman är också öppen för att låta svenska Försvarsmakten delta i en militär EU-insats gentemot smugglarna så länge insatsen följer internationell rätt.

För att stoppa människor från att dö på Medelhavet behövs en rad åtgärder, menar inrikesministern.

– I grunden handlar ju det om att skapa långsiktig stabilitet i regionen. Det behöver ske en demokratisk utveckling i de länder som människor flyr ifrån, en fredlig utveckling och stabilisering i Libyen är grundläggande. Den här operationen löser i sig inte situationen och anledningen till att folk flyr. Den har däremot räddat ett stort antal människor som annars skulle ha dött, säger Anders Ygeman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!