Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill förbjuda trådlöst internet på skolor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Politiker på Lidingö vill förbjuda trådlöst internet i skolor, rapporterar Sveriges Radio Stockholm.

Detta eftersom man anser att den moderna tekniken kan vara lika förrädisk som cigaretter:

– Det är på grund av omtanke om elevernas hälsa, säger Gunilla Dyfverman, kommunfullmäktigeledamot för Lidingöpartiet.

När nya Rudboda skola på Lidingö byggs är det tänkt att skolan ska ha allt det senaste. Den ska bli ekologiskt hållbar och ha trådlöst internet.

Men den trådlösa uppkopplingen har stött på motstånd från folkvalda politiker. Företrädare för Lidingöpartiet försöker nu stoppa det.

– Det är på grund av omtanke om elevernas hälsa, säger Gunilla Dyfverman, kommunfullmäktigeledamot för Lidingöpartiet.

Rekommendation

Enligt Gunilla Dyfverman är det en miljöengagerad person i partiet som har informerat sina partikamrater om farorna med internet utan sladdar.

– Europarådet gav 2011 en rekommendation om att de länder som är med i Europakonventionen ska vara försiktiga med trådlös uppkoppling nära barn och unga. Men det här är ingenting som man talar om i Sverige, säger Gunilla Dyfverman enligt Sveriges Radio Stockholm.

Negativ effekt

Gunilla Dyfverman befarar att det trådlösa internet kan bli de nya cigaretterna. Någonting som allmänheten tror är ofarligt, men som längre fram kan visa sig ha stor negativ effekt på hälsan.

– Det var chict och trevligt att röka när cigaretterna kom, men sedan visade det sig vara enormt skadligt. I värsta fall skulle det kunna bli samma sak här, säger hon.

Grundar ni ert ställningstagande på utlåtanden från exempelvis strålsäkerhetsmyndigheten eller socialstyrelsen? 

– Nej, de har ännu inga sådana rekommendationer i nuläget. Det här är inget det pratas om i Sverige. Diskussionen förs främst utomlands, säger Gunilla Dyfverman.

Tycker du att trådlöst nät ska vara förbjudet på skolor?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.