Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Vill förbjuda trådlöst internet på skolor

Publicerad

Politiker på Lidingö vill förbjuda trådlöst internet i skolor, rapporterar Sveriges Radio Stockholm.

Detta eftersom man anser att den moderna tekniken kan vara lika förrädisk som cigaretter:

– Det är på grund av omtanke om elevernas hälsa, säger Gunilla Dyfverman, kommunfullmäktigeledamot för Lidingöpartiet.

När nya Rudboda skola på Lidingö byggs är det tänkt att skolan ska ha allt det senaste. Den ska bli ekologiskt hållbar och ha trådlöst internet.

Men den trådlösa uppkopplingen har stött på motstånd från folkvalda politiker. Företrädare för Lidingöpartiet försöker nu stoppa det.

– Det är på grund av omtanke om elevernas hälsa, säger Gunilla Dyfverman, kommunfullmäktigeledamot för Lidingöpartiet.

Rekommendation

Enligt Gunilla Dyfverman är det en miljöengagerad person i partiet som har informerat sina partikamrater om farorna med internet utan sladdar.

– Europarådet gav 2011 en rekommendation om att de länder som är med i Europakonventionen ska vara försiktiga med trådlös uppkoppling nära barn och unga. Men det här är ingenting som man talar om i Sverige, säger Gunilla Dyfverman enligt Sveriges Radio Stockholm.

Negativ effekt

Gunilla Dyfverman befarar att det trådlösa internet kan bli de nya cigaretterna. Någonting som allmänheten tror är ofarligt, men som längre fram kan visa sig ha stor negativ effekt på hälsan.

– Det var chict och trevligt att röka när cigaretterna kom, men sedan visade det sig vara enormt skadligt. I värsta fall skulle det kunna bli samma sak här, säger hon.

Grundar ni ert ställningstagande på utlåtanden från exempelvis strålsäkerhetsmyndigheten eller socialstyrelsen?

– Nej, de har ännu inga sådana rekommendationer i nuläget. Det här är inget det pratas om i Sverige. Diskussionen förs främst utomlands, säger Gunilla Dyfverman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag