I går kunde Expressen berätta att centerledamöterna Lennart Pettersson och Staffan Danielsson vill förbjuda burka och niqab, ute i samhället, på skolor och på arbetsplatser. Artikeln har skapat stor debatt - bland annat i SR:s P1-morgon och på nätet.
I går kunde Expressen berätta att centerledamöterna Lennart Pettersson och Staffan Danielsson vill förbjuda burka och niqab, ute i samhället, på skolor och på arbetsplatser. Artikeln har skapat stor debatt - bland annat i SR:s P1-morgon och på nätet.

Vill förbjuda burka - "Folk är bestörta"

Publicerad
Uppdaterad
Expressens artikel om centerledamöternas förslag att förbjuda burka har skapat stor debatt.
Flera centerprofiler går nu till attack mot sina partivänner.
- Folk är bestörta över att det här förslaget har kommit från centerpartister, säger Per Ankersjö, ordförande för Centern i Stockholm.
I går kunde Expressen berätta att centerledamöterna Lennart Pettersson och Staffan Danielsson vill förbjuda burka och niqab, ute i samhället, på skolor och på arbetsplatser. Artikeln har skapat stor debatt - bland annat i SR:s P1-morgon och på nätet. Flera centerpartister fördömer i dag sina partikamraters motion.
- Det är olyckligt att de skrivit den här motionen. Att reglera vad folk ska ha på sig på stan, det vill vi inte ha med att göra, säger Per Ankersjö, ordförande för Stockholmscentern.

"Ett olycksfall"

Kollegerna i ungdomsförbundet är inne på samma linje.
- Man får väl betrakta det som ett olycksfall i arbetet, säger Johan Pettersson, vice ordförande i Cuf.
"Det här hoppas jag var ett olyckligt sidospår", skriver Cuf-ledaren Magnus Andersson på sin blogg.
Men Lennart Pettersson säger sig ha fått nästan bara positiv respons.
- Det har varit en överväldigande del positiva reaktioner. Och jag har fått signaler från byn där jag bor att det är bra tänkt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag