Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vill få människor att förstå att jag har rätt"

Foto: Olle Sporrong

Göran Lambertz och staten stämdes under torsdagen av Sture Bergwall. Sedan dess har justitierådet hållit sig undan – och tigit.

Han framträdde för första gången i SVT:s Gomorron Sverige och TV4:s Nyhetsmorgon under fredagen. Då kritiserade han på nytt den avlidne författaren Hannes Råstam och journalisten Dan Josefsson, som båda skrivit böcker om fallet Quick.

– Vi ska ta det på så mycket allvar att vi granskar ordentligt vad de har skrivit. Gör man det ser man att båda böckerna faktiskt är bedrägliga, det tvekar inte jag att säga, säger Göran Lambertz i TV4.

Göran Lambertz bok om Thomas Quick och rättsprocesserna, "Quickologi", släpps under fredagen. På morgonen framträdde han i SVT:s Gomorron Sverige och TV4:s Nyhetsmorgon.

Då passade han på att på att komma med ny kritik.

Både mot den avlidne författaren Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare" och Dan Josefssons "Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick":

I TV4 sa Lambertz:

– Vi ska ta det på så mycket allvar att vi granskar ordentligt vad de har skrivit. Gör man det ser man att båda böckerna faktiskt är bedrägliga, det tvekar inte jag att säga. Det finns så många allvarliga fel, så många vilseledanden. På punkt efter punkt försöker man lura läsaren.

Samtidigt säger Göran Lambertz i TV4 att han tycker att det är tråkigt att behöva kritisera Hannes Råstam, som avled i en cancersjukdom i januari 2012:

– Det är sorgligt att säga det, särskilt om Hannes Råstam. Det är ett stort dilemma för mig. Jag kände Hannes och vi var goda vänner, och jag säger nu att han har skrivit en bok som är bedräglig. Jag måste göra det för att den här boken har betytt så mycket för villfarelsen.

Göran Lambertz säger i tv att ha skrivit sin bok för att landet, svenska folket, har utsatts för en villfarelse – och för att folk i allmänhet tror att det är rättsröta kring Thomas Quick, menar Lambertz. Han tycker att allt har gått rätt till.

– Problemet är att han är frikänd och jag säger saker som gör att han misstänkliggörs.

– Det här är ett stort dilemma.

"Inte någon skandal att han dömdes"

Göran Lambertz menar att medier och författare fått svenska folket att tro att det är rättsröta kring fallet Quick och de åtta morddomarna. Han menar att människor tänker lite fel och utgår ifrån att det har begåtts allvarliga fel. De begicks i efterhand, menar Lambertz, när det skrevs böcker i ämnet – och medierna började rapportera.

Göran Lambertz menar att resningsåklagarna, som tog upp morddomarna på nytt, gjorde ett bra jobb – men att de har "silat mygg och svalt kameler", som han uttrycker det. De har missat det viktigaste, anser han: De ställde inte de 100 nödvändiga frågorna till Sture Bergwall.

– Det viktiga är att förstå att det inte var någon skandal, att han dömdes, säger Lambertz.

Göran Lambertz kallar det hela för en medial härdsmälta, ett journalistiskt haveri – en villfarelse som växte fram efter att Hannes Råstams bok kom ut. Det var efter det som medierna hakade på – och de har inte velat ha en balanserad diskussion, menar Lambertz.

"Okunnighet"

Göran Lambertz inser att han indirekt anklagar Sture Bergwall för att vara en seriemördare.

Men han är inte orolig för den stämning som lämnats in mot honom och staten, inte ett dugg.

– Nej, den bottnar i en massa okunnighet. Jag tror att man gör detta för att styra bort uppmärksamheten kring det som är sanningen, säger han till TT.

Stämningen lämnades in till Stockholms tingsrätt tidigare i veckan. Där skriver man att Göran Lambertz kränkte Bergwalls rätt att betraktas som oskyldig efter att han fått resning.

GW: "En fullständig dåre som hoppar runt"

En av dem som kritiserat Göran Lambertz allra hårdast är kriminologiprofessor Leif GW Persson.

Till Expressen sa han, efter det att justitierådet framträtt i SVT och TV4 på fredagsmorgonen:

– Till en början tänkte jag: Det här är väl en ganska hygglig och humanistisk människa. Han kan inte ha några dolda sysslor. Visst, lite nördig och intellektuell – men inte ens det är han.

Om att människor i allmänhet vilseletts i Quickdebatten, säger GW:

– Landets majoritet är inte alls vilseledd, utan det kokar väl ner till en fullständig dåre som hoppar runt, det är Lambertz själv.

I juli 2013 lades det sista mordåtalet ner mot Sture Bergwall.

Knappt två år senare finns nu Göran Lambertz bok om fallet ute i handeln.

"Lambertz är inte killen som sjunger i kyrkans gosskör"

GW har börjat läsa den. Han tycker att den innehåller några närmast "olustiga avsnitt". Speciellt de om Hannes Råstam, den prisbelönte journalisten som avled i cancer:

– Lambertz kom plötsligt infarande och påstod att Hannes har skruvat till allt. Då vill jag inte vara med längre, säger GW. Då får jag lust att skriva i min kolumn: Lambertz är inte killen som sjunger i kyrkans gosskör, utan han är en lat och ganska oduglig jävel.

Om GW:s kritik säger Lambertz:

– Jag bryr mig inte om att kommentera den sortens påståenden. Det är jobbigt för de som har skapat den villfarelsen, GW är en av dem. Men jag tycker att nu är det viktigaste att vi försöker ta tag i det som har hänt och se framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.