Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill evakuera boende vid LKAB-gruva

LKAB:s gruva i Malmberget.Foto: Stefan Söderström

Gruvföretaget LKAB låter flera tusen invånare i Malmberget bo på kanten till en rasande grusgrop.

Länsstyrelsen kräver att situationen löses omedelbart, men LKAB vill vänta 20 år med att flytta de boende.

– Det värsta är när skalven kommer på nätterna, då hoppar man ju upp ur sängen. Det känns som att det vrider hela huset, som att huset far på sidan och går omkull, säger Malmbergsbon Kurt Hansson till Sveriges Radios Kaliber.

Det statliga gruvbolaget har skrivit ett avtal med Gällivare kommun, som innebär att de boende i Malmberget blir kvar på kanten till gruvan i 20 år.

– Både kommunen och LKAB måste ju ha kapacitet att ta hand om detta, planera för nya områden, bygga nya bostäder och att köpa upp de fastigheter som ska avvecklas, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

"Ingen god planering"

Länsstyrelsen i Norrbotten kräver nu ett säkerhetsavstånd och att boende inom en radie av 500 meter från gruvan evakueras.

– Vi tycker inte att det är särskild god planering att hela tiden ta en gata i sänder med folk som bor i direkt anslutning till det här rasområdet. Situationen i Malmberget måste lösas utan dröjsmål, säger David Berggård, gruvexpert på länsstyrelsen i Norrbotten, till programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.