Maria Johansson, ordförande i de handikappades riksförbund gillar inte det schweziska förslaget medan CP-skadade Johan Nordansjö välkomnar det.
Maria Johansson, ordförande i de handikappades riksförbund gillar inte det schweziska förslaget medan CP-skadade Johan Nordansjö välkomnar det.

Vill erbjuda sex till funktionshindrade

Publicerad
Uppdaterad
En schweizisk välgörenhetsorganisation vill erbjuda funktionshindrade sex för en billig penning.
Flera volontärer har redan anmält sig till projektet - nu fruktar svenska handikapporganisationer att sexverksamheten sprider sig.
- Jag tycker det är oerhört diskriminerande, säger Maria Johansson ordförande i de handikappades riksförbund.
En schweizisk välfärdsförening håller just nu på att rekrytera frivilliga till ett projekt som går ut på att erbjuda sex till handikappade.
Group for Disability and Sexuality, baserad i Basel, har länge sålt erotisk massage åt handikappade.
Nu utvidgas verksamheten med homosexuella tjänster. Runt 900 kronor i timmen kommer det att kosta.
Nio volontärer har redan anmält sig.
Ordföranden, psykoterapeuten Aiha Zemp, hävdar i en artikel på Ananova.com att sex är ett mänskligt behov på samma sätt som att äta och dricka.
- Det därför är viktigt att kämpa för att rätten till sex även ska gälla handikappade, uppger hon.
Även i Sverige finns liknande tankegångar.

Välkomnar projektet

Johan Nordansjö, 40, svensk CP-skadad idrottsman och författare, beskriver i boken ”Mitt nakna jag” hur svårt det är att få sex som funktionshindrad.
Han anser att det borde bli tillåtet med bordeller i Sverige och välkomnar det schweiziska projektet.
– Om man inte har någon partner och har svårt att få kontakt med andra ska det gå att köpa sex utan att vara kriminell, säger han.
Nordansjö betonar att han inte tycker det är lämpligt att bara funktionshindrade ska få möjlighet att köpa sex. Han vill att bordeller ska vara öppna för alla.

"Ingen rättighet"

Handikapporganisationerna i Sverige är däremot emot bordeller för funktionshindrade.
– Sex är ingen rättighet, vare sig man har en funktionsnedsättning eller inte. För oss är det viktigaste att vi ska behandlas på samma sätt som alla andra. Det tyder på en kränkande människosyn, säger Maria Johansson på de handikappades riksförbund.
– Det här sänder ut signaler om det ingen vill ha sex med handikappade frivilligt. Vi kan visst ha sex som alla andra. Det viktigaste är man gör något åt de offentliga miljöerna som barer, nattklubbar och biografer så att också vi kan komma ut och träffa folk naturligt, säger Emelie Felderman som är språkrör i Förbundet unga rörelsehindrade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag