Klen middag. Två delade köttbullar, lite ärtpuré och potatismos. Det är inte vad skogshuggaren Vesa Voimäki vill ha till middag.
Klen middag. Två delade köttbullar, lite ärtpuré och potatismos. Det är inte vad skogshuggaren Vesa Voimäki vill ha till middag.

Vill du ha det här i kväll?

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM/TROLLHÄTTAN. Skogshuggaren Vesa Voimäki, 71, åt alltid mycket och gott - innan han hamnade på hemmet.
I dag består middagen av två delade köttbullar, ett par matskedar potatismos och en klick ärtpuré.
- 25 procent av människorna i äldrevården är undernärda, säger Mats-Eric Nilsson, expert på storköksmat.
Mannen bakom maten. Lars Alvebratt, chef för omvårdsförvaltningen Trollhättan, håller med om att maten inte ser bra ut.Foto: Anders Ylander
Mats-Eric Nilsson.
Vesa Voimäki är en storvuxen skogshuggare från Haparanda. I hela sitt liv har han alltid fått äta sig mätt och hans fru har tagit hand om honom tills demensen blev för svår.
Men nu på Tallbackens demensboende i Trollhättan är ingenting sig likt, berättar familjen.
Maten tillagas centralt och kallas timbalkost. Det innebär att den är anpassad för personer med tuggsvårigheter och aptitproblem. Mindre mat, med mycket energi.

Fel på maten

Men enligt dottern Merja Voimäki är det inget fel på Vesas aptit och tuggförmåga, det är snarare maten det är fel på.
- Det är för jävligt. När man ser sånt här vill man inte bli gammal, säger Merja Voimäki.
- Vi tar med falukorv och den slinker ner hur lätt som helst, säger hon.
Nästan 3 000 kronor i månaden kostar maten för Vesa Voimäki. Till och med omvårdnadschefen i Trollhättans kommun, Lars Alvebratt, håller med om att maten inte ser så lockande ut.
- När man ser den så här så ser det ju inte så okej ut. Det liknar ju inget man beställt på en restaurang, om man säger så.
Alvebratt tycker att det är viktigt vad de äldre får i sig. Han anser att Trollhättan prioriterar frågan.

I minsta laget

Även om maten är specialbehandlad för mer energiinnehåll, så tycker Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på livsmedelsverket, att portionen låter i minsta laget.
- Det låter lite. Det är ett problem med undernäring inom äldrevården. Åldrandet går så klart snabbare om man inte får i sig ordentligt med näring.
Mats-Eric Nilsson, medförfattare till den nya boken "Döden i grytan" som tar upp problem med storköksmat, säger att dålig mat är ett stort problem inom vården.
- Många äldre får sämre smaksinne och aptit. Då behöver man extra smakrik och aptitlig mat. Men på många äldreboenden får de tvärtom sämre mat än de tidigare varit vana vid, säger Nilsson.
- Enklaste lösningen är att sluta med fjärrproducerad mat. Att laga maten så nära som möjligt, låta äldre delta i uppläggning och dukning. Att skapa en trevlig måltid, säger han.
Nu har Vesa Voimäki och hans familj tröttnat. De hoppas att kommunen ska bevilja en förflyttning.
- Det tror jag de kommer göra, de orkar väl inte med folk som säger ifrån, säger Merja Voimäki.
Erik Holmlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag