Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill bygga modulhus åt nyanlända flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mehmet Kaplan, MP
Foto: Tommy Pedersen

Sverige tar emot rekordmånga flyktingar.

Samtidigt råder bostadsbrist på flera håll i landet.

Mehmet Kaplan (MP) vill lösa bostadsfrågan för nyanlända med modulhus.

– Det är ett sätt att lösa den akuta situationen, säger han till DN.

Förra året invandrade 126 966 personer till Sverige, enligt SCB. Främsta orsaken är konflikter, däribland kriserna i Syrien och Irak, vilket gjort att rekordmånga flyktingar sökt sig till Sverige.

Regeringen lanserar flera reformer för att klara av den kraftiga tillströmningen av flyktingar. En av frågorna som måste lösas är bostadssituationen. Det råder redan brist på bostäder i bland annat Stockholm och Göteborg, enligt Boverket.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) berättar för DN hur regeringen vill få kommunerna att börja uppföra modulbostäder.

– Det handlar om att skapa förutsättningar för kommunerna att uppföra moderna och flexibla bostadsmoduler. Det är ett sätt att lösa den akuta situationen, säger han.

"Mer effektivt"

I dag betalar staten kommunerna för att hitta boende till flyktingar. Nu vill man omfördela resurserna till byggandet av modulbostäder.

– I det långa loppet kommer det förhoppningsvis vara en mer effektiv hantering av boendet så att det blir billigare, säger Mehmet Kaplan till DN.

"Inte perfekt"

Att låta nyanlända bo i modulbostäder innebär att de kan få det svårare att komma i kontakt med svenska medborgare. Vilket Kaplan inser kan vara ett problem, enligt DN:

– Det här är en del av helheten i regeringens förslag, och bostadsmoduler är bättre än hur situationen är i dag. Sen är det inte perfekt, men vi har en akut utmaning på grund av det exceptionella läget i världen. Vi kan inte bara sitta still och då är bostadsmoduler en viktig pusselbit för att få det andra att fungera, säger Mehmet Kaplan till DN.

Regeringen har inte något förslag om hur lång tid flyktingar ska bo i modulbostäder, eller beräkningar på hur många hus det kan bli fråga om, enligt DN.


LEDARKRÖNIKA: Modulhus löser inte flyktingmottagandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.