Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill bli en familj – stoppas av svenska myndigheter

Jawad Karimi, Sven Englund och Nils Eriksson vill bli en familj, men stoppas av svenska myndigheter.Foto: Privat
Tingrätten i Värmland sade nej till adoption eftersom Jawad Karimi saknar svenskt personnummer.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Äkta paret Sven Englund och Nils Eriksson i Arvika vill adoptera den afghanska killen Jawad Karimi – men får nej av svenska myndigheter, skriver Arvika Nyheter.

– Det handlar ju om en vinn-vinn-situation, vi får en person som blir vår son och samtidigt hjälper vi honom, säger Sven Englund till tidningen.

Sven Englund och Nils Eriksson hade som samkönat par inte rätt att adoptera medan de var i barnafödande ålder. Sedan 2003 har även samkönade par rätt att adoptera, men internationella adoptioner är ofta svåra då få givarländer accepterar homosexualitet.

Men i det här fallet handlar det bara om vad personen själv vill och Jawad Karimi vill bli adopterad av paret. Han lärde känna dem via en av deras släktingar och har bott hos dem sedan han lämnade sitt hvb-hem när han fyllde 18 år.

– Han är en ungdom i början av sitt liv, vi är ett stabilt, äldre och effektivt par som hängt ihop i 30 år. Vi kan hjälpa varandra. Vi känner att vi kan lita på honom och han på oss, allt föll på plats. Vi kan få en person som vi kan ge en bra start i livet samtidigt som han blir vår arvinge, till honom kan vi lämna allt när vi en dag dör, säger Sven Englund till Arvika Nyheter.

 

Saknar personnummer

Men tingrätten i Värmland sade nej till adoption eftersom Jawad Karimi saknar svenskt personnummer och för att tingrätten anser att Sven Englund och Nils Eriksson har känt honom för kort tid.

Varken hovrätten eller Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd.

– Vi är upprörda, mer upprörda än ledsna. Myndigheter ska inte ha åsikter om hur vi vill leva våra liv, det är ju vi som tar risken när vi gör honom till arvinge, samhället tar inga risker. Då ska de heller inte utestänga våra möjligheter att adoptera, säger Sven Englund till Arvika Nyheter.

 

Hoppas på gymnasielagen

De har ett litet hopp kvar genom den omdiskuterade gymnasielagen om den accepteras av Migrationsöverdomstolen. Jawad Karimi är godkänd för gymnasiestudier och om han kan stanna i Sverige och studera hoppas Sven Englund och Nils Eriksson att deras argument stärks genom att deras anknytning upplevs som starkare från myndigheternas sida.

– Ska inte vi gamla gubbar få som vi vill. Det handlar ju om en vinn-vinn-situation, vi får en person som blir vår son och samtidigt hjälper vi honom. Vi ser trots allt möjligheten att skapa en familj. Vi ger inte upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.