Skellefteå är inte bara känt i Europa för PO Enquist, Torgny Lindgren, Sara Lidman och hockeylegendaren Hardy Nilsson.
Nu börjar framför allt i Tyskland och Storbritannien prata om Skellefteå som staden med vintersim.
Rekordmånga startade
Omkring 200 modiga (dumdristiga säger en del) startade i tävlingen - det är rekordmånga sedan vintersimmet i Skellefte-älven startade för fyra år sedan.
– Tävlingen växer år från år, vi har lyckats sprida kunskap om evenemanget på olika sätt ute i Europa.
Tyska medier och engelska tidningar har varit här i flera dagar och skildrat vad vi håller på med, säger Lasse Westerlund i Skellefteå kommuns tävlingsorganisation.
Föredrar kyla
Den som fick mest applåder var Barbro Grufman, en synnerligen tuff förskollärare (på halvtid) som bara hållit på med sporten i ett år. Och hon säger att hon föredrar kyla och kallt vatten i stället för att åka till Thailand och svettas.
På lördagen klämde hon i med 450 meter i det 0,4-gradiga, strömmande vattnet i Skellefteälven mitt i stan.
– Första gången som jag klev ned i en isvak var i januari förra året. Jag har en kompis som är vintersimmare och hon lockade ned mig i vattnet. Hon sa att jag skulle hänga med till Skellefteå i fjol. Jag sa "ja" och först sedan jag anmält mig, berättade hon: "Du ska simma i älven, endast iförd baddräkt och mössa."
– Tack, ska du ha, sa jag - och så började jag träna för att klara 25 meter. Jag klev i vaken varannan dag inför fjolårets vintersim, berättar Barbro Grufman.
I vinter har Barbro Grufman kört hårt i Hellasgårdens kalla vatten i Nacka.
– Jag har tränat tre gånger i veckan, 15 minuter åt gången, i nollgradigt vatten. Mitt stora mål är nu att klara en mile (1 609 meter) i vatten som inte får vara varmare än fem grader, säger hon.
Du smörjer väl in kroppen i fett innan du hoppar i plurret?
– Nä, nä, det är inte tillåtet - man får bara ha baddräkt och badmössa eller mössa.