Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vilgot skickades hem – dog tre dagar senare

Det här är en IVO-anmälan – Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.

Läkaren bedömde Carolinas och Johans son Vilgots hosta som ofarlig.

Tre dagar senare tog han sitt sista andetag, tre månader gammal, på grund av ett vanligt influensavirus.

Nu anmäler föräldrarna händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Förhoppningen är att det inte ska hända andra. Att vi kanske kan ge en ögonöppnare för kommande fall och barn med liknande symtom, säger Johan.

För många var 2020 ett år de sent kommer att glömma. När Carolina och Johan ska beskriva fjolåret har de svårt att överhuvud taget minnas någonting. 

– Det är så svårt att sammanfatta ett sorgeår. Det har bara gått ut på att överleva och hantera, dels med hans storebror med hans sorg och rädslor, dels hela pandemin. Det har varit ett väldigt tufft år med mycket tårar och svårt att orka, säger Carolina.

Sambon Johan håller med:

– Jag har jättesvårt att minnas någonting. Det är en dimma och jag försöker få ihop bitarna, men det är frågan om det någonsin kommer gå.

Vilgot dog bara ter dagar efter att han skickats hem av läkare.
Foto: Privat
I april förra året berättade Carolina för Expressen för första gången om den bottenlösa sorgen efter att sonen Vilgot hastigt dött.
Foto: Privat

Bottenlös sorg

I april förra året berättade Carolina för Expressen för första gången om den bottenlösa sorgen efter att sonen Vilgot hastigt gått bort, inte ens fyra månader gammal. 

Enligt obduktionen hade Vilgot drabbats av humant parainfluensavirus. Infektionen är vanlig hos barn och spädbarn, men i Vilgots fall ledde det till lunginflammation som sedan spred sig till hjärtat och orsakade hjärtstopp. 

Vilgot somnade in den 6 december 2019. Tre dagar tidigare hade han blivit hemskickad från akutmottagningen.

– Vilgot hade hostat så mycket att han blivit röd. Det var anledningen till att vi åkte in. De gjorde undersökningen och noterade att han hade ätit dåligt, förmodligen för att han hade ont i halsen. Efter det blev vi hemskickade med uppmaningen att vila och ge honom alvedon, säger pappa Johan.

Över ett år har nu gått. Men i måndags förra veckan valde Carolina och Johan att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det var efter ett samtal med Linnea Uusitalo, som själv förlorat dottern Vera.

– Fram till nyligen har jag skyddat mig själv med att tänka att det inte gick att göra någonting åt det. Men nu tänker jag nej, det här kan inte stämma. Det måste kunnat gå att göra mer, säger Carolina.

”Han har lidit enormt och saknat sin bror så mycket”, säger Carolina om Vilgots storebror.
Foto: Privat

Enda fallet 2019

Att dö av ett humant parainfluensavirus är extremt ovanligt. Sällan går det så långt. Vilgot var det enda dödsfallet 2019, men det finns enstaka fall även 2018 och 2017, enligt Carolina.

– Jag tänker framför allt att man inte ska skicka hem så små barn när man gör undersökningar som de här. Jag har läst på och pratat med andra barnläkare som säger att barn är väldigt asymtomatiska i den åldern. Att då göra en ytlig undersökning som man gör på ett äldre barn ställer jag som förälder mig väldigt frågande till, säger Carolina.

– Speciellt om man kommer in med en bebis som hostat så mycket att han tappat andan. Av det vi förstått borde han stannat kvar för uppföljning, säger Johan.

Ingen av dem tror att anmälan kommer hjälpa att läka såren efter Vilgot. Kanske kommer utredningen inte ens att ge några svar.

Förhoppningen de har är att ingen familj ska behöva gå igenom det de har gjort. 

– Med det här kanske vi kan ge en ögonöppnare för kommande fall och barn med liknande symtom, säger Johan.

För Johan och Carolina har de senaste månaderna inneburit minst sagt blandade känslor. Mitt i all sorg kom beskedet att Carolina var gravid. Om allt går som det ska kommer storebror Oliver, 4, i dagarna få ett syskon.

– Det var inte planerat. Det har varit väldigt upp och ner med känslorna. Jag har haft svårare att känna mig lycklig, samtidigt som vi längtar efter att storebror ska få ett syskon, att få se dem leka ihop. Han har lidit enormt och saknat sin bror så mycket, säger Carolina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.