Vilda ryktet om atomubåten

Publicerad

I sociala medier och på flera sajter sprids uppgifter om att den ryska atomubåten TK-208 Dmitrij Donskoj håller på att sjunka vid Sveriges kust.

Ryktet - som kan härledas tillbaka till en tweet på ryska från en medborgarrättsaktivist vid namn Pavel Sjechtman - sätts i samband med den pågående militära insatsen i Stockholms skärgård.

Carl Bergqvist, som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms, hävdar med emfas att uppgifterna inte innehåller någon som helst substans.

Försvarsmaktens jourhavande pressinformatör Dag Enander säger:

- Tanken på att en rysk atomubåt skulle sjunka på svenskt eller strax utanför svenskt vatten är en grav spekulation.

Under söndagen började det spridas uppgifter om att den ryska atomubåten TK-208 Dmitrij Donskoj håller på att sjunka utanför den svenska kusten.

Den polska sajten Polskie Radio samt ryska och ukrainska hemsidor som Rusjev och Gordonua, rapporterade om uppgifterna och satte det i samband med den stora svenska militära insatsen i skärgården.

Aktivist

Ryktena om den ryska atomubåten kan härledas till den ryske twittraren Pavel Sjechtman. Sjechtman beskriver sig som medborgarrättsaktivist, ekolog, historiker och medlem av miljörörelsen "Rädda Chimki-skogen" på Twitter.

Han twittrade under söndagen:

"Alldeles nyss ringde en bekant från Norra flottans stab. Vid Sveriges kust sjunker "Dmitrij Donskoj". Putin ger ingen hjälp. Precis som med Kursk."

Tweeten hade sent på söndagsnatten närmare 700 retweets. Kursk var en rysk atomubåt som förliste i Norra ishavet år 2000 då 118 besättningsmän omkom.

Carl Bergqvist, som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms, menar att uppgifterna inte innehåller någon som helst substans.

- Den här ubåten hör hemma i norra ishavet och ska skjuta kärnvapenrobotar mot USA. Det är omöjligt att den är i Östersjön, säger han.

Stor som en finlandsbåt

Dmitrij Donskoj är cirka 170 meter lång och runt 26 meter hög, att jämföra med kryssningsfartyget Silja Europa som är 202 meter lång och 53 meter i höjd.

- De här atomubåtarna är stora som hangarfartyg. Att den skulle ta sig igenom Öresund utan att bli upptäckt är inte rimligt, säger Carl Bergqvist och tillägger:

- Mig veterligen har det aldrig tidigare varit inne atomubåtar i Östersjön.

Försvarsmaktens jourhavande pressinformatör Dag Enander säger att Försvarsmakten känner till att det spekuleras i sociala medier och på sajter och att man tar del av informationen.

- Jag är övertygad om att man har tagit del av uppgifterna, men jag är inte klar på bedömningsgraden av det, men jag är övertygad om att man tagit del av uppgifterna som sprids i sociala medier, säger han.

Om uppgifterna om den stora ryska atomubåten säger han:

- Vi har inte någon information om att den ubåten håller på att sjunka. Tanken på att en rysk atomubåt skulle sjunka på svenskt eller strax utanför svenskt vatten är en grav spekulation. Det är en ren spekulationsuppgift som dyker upp i vissa sociala medier. Det är inte där vi jobbar och handlar nu.

Hur ser Försvarsmakten på att det spekuleras mycket i sociala medier och på andra typer av sajter?

- Vi låter bli ryktena och spekulationerna och håller oss till det vi vet och det som är sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag