Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilda djur på cirkus förbjuds i England

Vilda djur på cirkus förbjuds i England från och med årsskiftet. Här syns elefanter på Cirkus Scott år 2011.Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Vilda djur förbjuds på cirkusar i England, efter att en ny lag röstats igenom i det brittiska parlamentet.

Sedan 2017 är det olagligt att ha vilda djur på cirkus i Skottland, och nu utökas förbudet till andra delar av Storbritannien.

Den nya lagen träder i kraft 1 januari 2020.

Vilda djur förbjuds på cirkusar i England från och med årsskiftet.

Detta efter att det brittiska parlamentet i slutet på juli röstat igenom ett länge debatterat lagförslag.

– Resande cirkusar är ingen plats för vilda djur på 2000-talet, sa dåvarande miljöminister Michael Gove när han lade fram lagförslaget i det brittiska underhuset i maj i år.

– Jag är glad att den här lagen kommer att avsluta det här utövandet för gott.

Förbudet i England kommer tre år efter att det blev olagligt att ha vilda djur på cirkus i Skottland, och en liknande lagändring planeras för Wales.

Djur på cirkus i Sverige

I Sverige råder inte ett allmänt förbud för att ha vilda djur på cirkus, utan endast vissa typer av djur.

Apor, noshörningar, flodhästar och giraffer är sedan flera år förbjudna, och sedan 1 januari i år är det även olagligt att ha elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige.

Ett stort antal länder världen över har totalförbud för vilda djur på cirkus.

Bland dessa återfinns Mexiko, Grekland, Nederländerna, Rumänien och Kroatien.

”Hoppas USA följer”

Djurrättsorganisationen Animal Defenders International har sedan 20 år tillbaka kämpat för ett förbud i hela Storbritannien och uttryckte sin glädje efter att den nya lagen klubbades igenom.

– Jag är så glad att England äntligen kommer ifatt över 40 länder som redan har klubbat igenom liknande förbud, sa ADI:s ordförande Jan Creamer i ett uttalande.

– Vi hoppas nu att USA följer deras exempel snart

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.