Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vilar ett stort ansvar på att leda hela partiet"

Kristdemokraternas blivande partiledare Ebba Busch Thor ger sin syn på könsneutrala äktenskap, aborter och mycket mer i en öpperhjärtig intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: Olle Sporrong
Hon ser Tysklands förbundskansler Angela Merkel som en inspirationskälla.
Foto: Thierry Monasse
Busch Thor påpekar också att hon och avgående partiledaren Göran Hägglund är två olika personligheter: "Han har saker som jag saknar, och jag har sakner som han saknar."
Foto: Mikael Sjöberg

Sverigedemokraterna är ett mittenparti.

Aborterna måste bli färre.

Skoluniformer ska tillåtas.

Tidigare dömda ska straffas hårdare.

Säger nästa KD-ledare Ebba Busch Thor, 28.

"En arena för avsked och återseenden, möten och längtan, väntan och jäkt, tårar och skratt - i generationer", står det på hemsidan.

I dag är Uppsalas stationshus, som byggdes 1866, "ett brasserie med en smak av Paris, en bar med Londons puls och ett café med en doft av Rom."

Ebba Busch Thor har valt platsen.

Vid bordet bredvid sitter en äldre man och tjuvlyssnar samtidigt som han läser i Expressen om Kristdemokraternas nästa partiledare. I lokalen finns också KD-riksdagsledamoten och Livets ord-medlemmen Mikael Oscarsson, som gång på gång hyllat och kampanjat för sin Uppsalagranne. Slump eller inte.

Kristdemokraternas nästa partiledare beskriver sig själv:

– En väldigt driven, engagerad och stolt Uppsalabo. Gift med Niklas, företagare och fotbollsspelare. Jag är matte till boxerhunden Bella och ser fram emot att bli förälder i maj. Dotter till en västgöte och en norrbagge, jag har dubbelt medborgarskap. Bor numera ute på landet och odlar potatis på somrarna, och går på tur i bästa norska anda på vintrarna.

Maken Niklas Thor, som spelar för IK Sirius FK i Superettan, ska vara pappaledig. Länge.

– Det är den fördelningen vi har gjort. Jag vill gärna vara föräldraledig under en kortare tid i sommar, säger Ebba Busch Thor, som just nu plöjer "gravidböcker" på löpande band.

Är du orolig?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Men däremot så känns det bra att förbereda sig lite. Och det ger perspektiv på partiledarvalet. Alla andra som har gjort det här innan säger att det är bland det största som man kan vara med om.

Det är större att bli mamma än att bli partiledare?

– Det får jag svara på efteråt, men det tycks vara så. Och det gör ju att det kanske inte känns lika betungande med ett stort politiskt uppdrag. Det är något annat ännu större som väntar.

Tanken med intervjun är att läsare och väljare ska lära känna nästa partiledare och hennes politiska program.

Varför är hon en bättre partiledare än Göran Hägglund? Vilka förslag har hon som inte han hade?Men vi börjar i skolan.

1994 är Ebba Busch Thor sju år gammal. Föräldrarna, som då är medlemmar i Livets ord, sätter henne i församlingens skola - trots sektanklagelser och påståenden om auktoritär styrning och en obarmhärtig syn på sjukdom och fattigdom. Tre år tidigare har en studie som baserats på intervjuer med 43 före detta elever vid Livets ords bibelskola visat att flera av dem uppvisat "psykiska symptom" efter att ha slutat.

Så sent som förra året bad grundaren Ulf Ekman om ursäkt för "lidande som förorsakats av rörelsen".

Men Ebba Busch Thor led inte. Tvärtom.

– För mig var det en bra skolgång. Jag lärde känna personer där som jag fortfarande har kontakt med, goda vänner.

– För mig var det en lugn och bra skolmiljö som jag tror gjorde att jag lärde mig väldigt mycket. Och det i sin tur gjorde att jag kunde komma in på en tuffare utbildning på gymnasiet, som både krävde att man klarade en intervjudel, antagningsprov och hade höga betyg. Det är väl mycket så jag har sett på skolgången. Det lade en bra grund för mina vidare studier.

Vilken relation har du i dag till Livets ord?

– Den främsta relationen jag har till Livets ord är att jag svarar på medias frågor om vad relationen är. Men det är en kyrka som är väldigt engagerad i det sociala arbetet här i Uppsala kommun, och i min egenskap av kommunalråd har jag haft med dom att göra - men i dag har jag...

Du har ingen privat relation med Livets ord?

– Nej precis. I och med att jag inte är medlem, och mina föräldrar inte är medlemmar.

Hur ser du på den uppmärksamhet som varit kring Livets ord genom åren?

– Här i Uppsala är vi många kommunpolitiker som i dag har att göra med församlingen i deras sociala arbete. Det är ett faktum att dom ställer upp med flera hundra frivilliga för att nattvandra under till exempel Valborg när det väller in, kanske hundratusen personer hit för att fira. På det sättet kanske Uppsalaborna har en bredare bild av församlingen, det tror jag.

Ebba Busch Thor skulle gärna se mer kristdemokrati i svenska skolor. I en intervju i Svenska Dagbladet i dag svarar hon så här på frågan om alla skolor borde undervisa i kristdemokratisk ideologi:

– Jag tycker att det vore bra om alla ideologier som finns representerade i Sveriges riksdag också redogjordes för i svenska skolan. Men jag har inget förslag där jag kommer att gå in och styra upp skolplanen det första jag gör. Jag tror att det skulle sända fel signaler, säger hon till SvD.

Ebba Busch Thor valde medvetet bort Livets ord - trots sin positiva bild av skolgången.

– Till syvende och sist kände jag mig inte hemma i församlingen.

Hon är i dag medlem i Svenska kyrkan.

– Men jag går i lite olika kyrkor och församlingar. Framför allt har jag känt mig hemma i sammanhang med mer sång och musik.

Under hösten var hon aktiv i Funbo kyrkokör nära bostaden.

Tidigare har hon tävlingsridit, spelat innebandy och tennis, seglat och golfat. Och dansat. Och spelat fotboll.

– Men min främsta insats var kanske inte min bollteknik, utan det faktum att jag fick övriga laget att jobba. Jag var lagkapten.

På frågan om hur ofta hon går i kyrkan blir svaret:

– Inte så ofta som jag skulle vilja.

Måste man svara så som kristdemokrat? Alla kristdemokrater som jag ställt den frågan till svarar just så.

– Nej, för mig är det verkligen så. Jag skulle vilja gå oftare, men det går helt enkelt inte.

På vilket sätt har du nytta av din tro som politiker?

– Ja, på så vis att det är en trygghet och en källa till kraft i vardagen. Det är som ett stöd i vardagen helt enkelt. Men när jag ska fatta politiska beslut tar jag inte min utgångspunkt i min tro utan i min politiska övertygelse.

Och vore det inte för Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle hon inte vara där hon är i dag.

– Jag upptäckte kristdemokraterna genom Angela Merkel i Tyskland, det var så jag upptäckte den kristdemokratiska ideologin.

Så Angela Merkel är en förebild?

– Hon är absolut en stor inspirationskälla. Det är hon.

En annan stor förebild är William Wilberforce, en brittisk parlamentsledamot som dog 1833. Han var aktivist för kristendom och mänskliga rättigheter och en av de främsta krafterna bakom att slavhandeln och slaveriet avskaffades, både i Storbritannien och globalt.

– Han spenderade hela sitt liv åt att försöka avskaffa slaveriet, och fick på dödsbädden beskedet om att slaveriet avskaffats i hela det brittiska imperiet. Den typen av långsiktighet och uthållighet inspireras jag väldigt mycket av.

Vad vill du ska avskaffas på din dödsbädd?

– Ja, det återstår väl att se vad Sveriges absolut största samhällsutmaning är då, men det finns ju en del där jag vill verka för en annan typ av samhälle än det vi har i dag. Det finns behov av att flytta mer makt från politikerna till medborgarna.

I partiet ses hon i dag som en karriärist av många. Flera av hennes partikamrater har länge "vetat" att hon skulle bli partiledare. Men själv hävdar hon att det inte alls var självklart att kandidera.

– Det är ju ett stort och tungt uppdrag som man måste ta sig an med ganska stor ödmjukhet. Jag var tvungen att fundera på om det jag har att erbjuda i form av erfarenhet och kompetens är det som är rätt för partiet nu. Jag landade till slut i ett ja.

Är det någonting som skrämmer med uppdraget?

– Det finns ju stora möjligheter självklart, men det är samtidigt ett väldigt tungt uppdrag. Och det vilar ett stort ansvar att leda hela partiet och företräda alla medlemmar. Man kommer att hamna i många lägen där man tvingas fatta avgörande beslut, både om partiets framtid och där man kan påverka alliansen. Men jag har alltid drivits mer av möjligheterna att lyckas och kunna göra något gott, än av rädslan för att förlora. Och så är det i det här fallet också.

Kända politiker hotas och trakasseras. Livvakter är en del av vardagen för en partiledare. Det har hon också funderat på.

– Jag har haft anledning att verkligen fungera över fördelarna kontra nackdelarna, säger hon.

Foto: Olle Sporrong

Vad har du råkat ut för hittills?

– Det klassiska, med människor som uttrycker sig på ett väldigt tråkigt sätt - både i tal och i skrift. Både på offentliga möten och i brev. Men för mig har fördelarna vägt över, ändå.

Hon vägrar kalla sig för feminist. Åtminstone i Sverige - men:

– När jag jobbade i Europaparlamentet blev jag kallad feminist för att jag drev jämställdhetsfrågorna så hårt. Där har feminismen en annan kontext och en annan klang.

Så på det europeiska planet är du feminist - men inte i Sverige?

– Lite så, ja.

Hur ser du på att Annie Lööf och Anna Kinberg Batra kallar sig feminister?

– Det ser jag som positivt. Och jag tycker att man ska kunna kalla sig för feminist och vara kristdemokrat också. Men jag själv har valt att klara mig utan etiketten. Jag är kristdemokrat, och det räcker. Men jag ser fram emot att vi får en lite mer borgerlig skjuts på jämställdhetsfrågorna.

Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden för jämställdhet?

– Det är att verka för att de kvinnor som arbetar i den kvinnodominerade sektorn ges samma möjligheter som de manliga branscherna haft under lång tid.

– Arbetar du i en mansdominerad bransch är det ingen som lyfter på ögonbrynen om du startar egen firma. Inom kvinnodominerad sektor, inom vård- och omsorgsyrket där är det fortfarande i många kommuner inte någon idé att vara sin egen. Kvinnan är alltid hänvisad till att vara anställd hos någon annan.

Vad har du som Göran Hägglund saknar?

– Jag tror att det får tiden utvisa. Han har saker som jag saknar, och jag har saker som han saknar. Vi är två olika personer. Men jag hoppas på att vi ska bli mer kända för vår politik.

Vad innebär det att vara höger för dig?

– För mig är det i första hand viktigare att vara kristdemokrat än att vara höger, för det finns många borgerliga partier. Det finns fyra partier att välja på om man vill vara höger i största allmänhet, och det har jag inget intresse av - utan jag vill vara kristdemokrat. Men kristdemokraterna står mer till höger än vänster i svensk politik.

Står ni längst till höger?

– Nej.

Vilket parti gör det då?

– Det har jag svårt att säga. Men jag tycker inte att det är det viktigaste. Vi har ett underifrånperspektiv, och det placerar oss mer till höger.

Var menar du att Sverigedemokraterna finns på den politiska skalan?

– Ja, tittar man på deras väljare så plockar de väljare från både höger och vänster.

Innebär det att de är ett mittenparti?

– Ja, jag skulle nog placera dom mer i mitten - inte minst för att dom kategoriserar in människor och placerar människor i kollektiv väldigt hårt. Och utformar sin politik utifrån det. Men Sverigedemokraterna har en dimension till sin politik som inget annat parti har, nämligen de nationalistiska dragen - och det gör att de får en dimension som andra partier inte har. Det gör dom svårplacerade.

Kristdemokraternas ambition är nu att stjäla väljare från allianskamraterna.

– Att gå in med medlemsvärvarblocket på Vänsterpartiets partikongress är inte särskilt fruktbart. Vi har tagit ett tydligt beslut om att vi ska nå våra potentiella väljare och inte alla väljare, och det tycker jag är helt rätt strategi.

Vad tycker Moderaterna om det?

– Jag tror att Moderaterna är glada om deras före detta väljare går till ett borgerligt parti och inte till något annat.

Vad innebär det att ni nu blir tre kvinnliga partiledare på allianssidan?

– Jag tror att det kommer att spela roll på det viset att det kommer att diskuteras mycket i början, och att det blir en annan bildsättning av alliansen. Men jag tycker att det har blivit uppenbart att jag inte har fått det här stödet för att jag är kvinna, utan för att människor tror på den politiska inriktning som jag har presenterat. Och att man tror på att jag kan bidra till att lyfta kristdemokraterna.

Kan det vara en fördel gentemot "gubbarna" på den andra sidan, tror du?

– Jag tror att det är positivt att man kan visa att jämställdhetsutvecklingen kan ta kliv framåt utan kvotering. Och där skiljer ju sig alliansen och S-V-MP åt. Det är klart att det är ett trevligt budskap att kunna skicka.

Du vill se en nollvision för aborter. Hur ser den ut?

– Man kan diskutera ordvalet, och en del har förstått precis vad jag menar. Och för andra har det blivit ett stort frågetecken. Men jag har inga förslag om att ändra svensk abortlagstiftning, och det har jag varit tydlig med länge. Det är inte något nytt besked, det har jag alltid tyckt.

Är dagens abortlagstiftning bra?

– Jag tycker i grunden att den är det. Men jag tycker att vi i svensk politik lägger för lite tid på att se över vad vi kan göra för att förhindra alla dessa oönskade graviditeter, och därigenom också få ned antalet aborter. Det måste vara kvinnans val, det ska vara kvinnans val, det ska inte vara någon annans val. Men vi måste också klara av att se att det finns två skyddsvärda individer i en sån här situation, och att få ner antalet aborter är därför önskvärt.

Avgående partiledaren Göran Hägglund har liksom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson konsekvent avstått från att gå i Prideparaden, höjdpunkten på Pridefestivalen.

Det är oklart hur Ebba Busch Thor tänker göra.

– Det är någonting vi får återkomma till.

Ser du något problem med att gå i paraden?

– Jag har väl satt ett frågetecken kring om det är det som gör störst skillnad för att främja frågorna, och det är det ju många som har resonerat kring. Men att vi kommer att finnas på plats under Prideveckan och representera Kristdemokraterna, det kommer vi att göra, absolut.

Ni vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslagstiftningen. Varför då?

– Ja, vad vi har sagt är att vi anser att det inte är rimligt att vi har den här sammanlänkningen mellan kyrka och stat. Jag anser att människor oavsett kön ska kunna vigas, och gifta sig med varandra. Men det är en myndighetsutövning som bör ligga på staten, att man ger en borgerlig vigsel. Sedan kan man ha en religiös ceremoni ovanpå det. Det är viktigt både för att värna om att alla människor är lika inför lagen, men också för att värna religionsfriheten. Politiker ska inte bestämma hur kyrkan tolkar sin bibel.

2013 sa du att elever i den svenska skolan borde ha skoluniform - håller du fast vid det?

– Jag är för mångfald inom skolan. Jag tycker därmed att det borde vara möjligt, om det finns skolor som tycker att det här är en viktig fråga, att de ska kunna profilera sig genom det.

Du tyckte 2013 att det var en viktig fråga?

– Jag tyckte att man gott kunde lyfta den och ifrågsätta om vi hade landat rätt, men det är inte en fråga som jag kommer att driva framåt.

Varför då?

– Därför att det inte är en fråga som vi ska ägna så mycket tid åt i början här. Det finns andra viktigare frågor för Kristdemokraterna att ta itu med.

En sådan fråga rör integration och migration. Enna Busch Thor har flera gånger ifrågasatt om Sverige klarar att ta emot så många människor som Migrationsverkets tror ska komma de närmaste åren.

– Jag känner en stor oro inför det faktum att regeringens viktigaste åtgärder för att möta behovet av flyktingmottagande är ett förändrat valideringssystem. Det är jättebra för dom människor som har en utbildning, men nästan hälften av dom som beräknas komma till Sverige har inte ens en gymnasieutbildning. Då ser jag att det finns en risk för att Socialdemokraterna välkomnar människor in i ett långvarigt utanförskap i Sverige.

På rättsområdet vill hon också ha förändringar.

För vilka brott vill du ha hårdare straff än i dag?

– Vålds- och sexualbrott. Men det har vi delvis redan fått gehör för i allianssamarbetet.

Borde livstidsstraff vara ett straff på livstid?

– Det är inget förslag som vi driver. Men det kan vara så att man behöver göra en översyn kring varför man släpper människor i förtid. Framför allt behöver vi göra mer för att minska återfallsfrekvensen, för den är för hög i Sverige.

I vissa delstater i USA tillämpar man regeln "Three strikes". Om man döms tre gånger får man ett tuffare straff. Är det en väg att gå?

– Jag tycker att den brottshistoria som man har bör vägas in vid en dom när man sätter straffsatsen. Men jag tycker inte att vi ska införa "three strikes you're out" i Sverige.

Men om man är dömd sedan tidigare ska det märkas i det nya straffet?

– Det bör vägas in i det nya, ja.

De politiska förslagen är många, och ambitionen att "röra om i grytan". Kristdemokraterna ska växa. Oklart hur mycket, dock. Någon siffra vill hon inte nämna.

Så var det där med "Så ska det låta":

– Jag har en dröm om att en dag i mitt liv platsa i "Så ska det låta". Men jag inser att jag lite grann har valt fel väg i livet för detta.

Säg inte det. En dag blir du kanske inbjuden?

– Gärna nära inpå ett val, då.

Mycket vill ha mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.