Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Viktors osannolika återträff med sin hjälte

Stefan Eriksson och Victor Adolphsson. Foto: Instagram

Tror du på ödet?

För nio år sedan drabbades polismannen Viktor Adolphson av plötsligt hjärtstopp i Falun. Då räddade ambulanssjukvårdaren Stefan Eriksson hans liv.

På torsdagskvällen larmades de båda, ovetande om varandra, till Mariatorget i Stockholm där en person hade drabbats av hjärtstillestånd.

Tillsammans hjälptes de åt att rädda personens liv med hjärt- och lungräddning.

– När jag hörde sjukvårdarens röst trillade polletten ner. Jag blev väldigt berörd av detta. Det känns skönt att vi fick i gång ett hjärta tillsammans, säger Adolphson till Expressen.

Viktors egen berättelse

Det här skrev Viktor Adolfsson på Instagram strax efter händelsen:

"Den som räddar ett människoliv, har räddat en hel värld" Under torsdagskvällen biträdde vi ambulansen med en man som tagit en överdos som lett fram till ett hjärtstillestånd. Ambulanspersonalen ber om hjälp med HLR. Då jag sitter och utför hjärtkompressioner på mannen känner jag igen ambulanssjukvårdaren som jobbar bredvid mig. Jag hade mött honom en gång, nio år tidigare. Då var det mitt hjärta han kämpade med för att få i gång då jag drabbades av ett plötsligt hjärtstopp. Han lyckades! Tillsammans, sida vid sida, kämpade vi nu med att få i gång ett annat hjärta. Vi lyckades. Mannens hjärta började slå igen och på sjukhuset andades han själv, och läkarna sade att hans tillstånd var stabilt. Denna händelse kommer jag bära med mig länge!"

Ett vanligt utryckningslarm på torsdagskvällen i Stockholm utvecklade sig till ett minne för livet för polismannen Viktor Adolphson och ambulanssjukvårdaren Stefan Eriksson.

Men för att förstå varför behöver vi resa nio år tillbaka i tiden. Då arbetade Adolphson, känd som @YB_Sodermalm på Twitter, som polis i Falun.

– Jag kände mig hängig och hade feber. Men du vet hur det är, man går till jobbet fast man är sjuk, säger Adolphson till Expressen.

Hörde att sjukvårdarna kom

Till slut tog dock krafterna slut och Adolphson åkte hem för att vila ut.

Men hans tillstånd blev bara sämre och sämre.

– Jag låg där och räknade pulsen och kände att det plötsligt inte längre kom några hjärtslag. Jag svimmade av och när jag vaknade till ringde jag min fru som var i Stockholm. Under samtalet svimmade jag igen och då larmade hon ambulans, säger Adolphson.

Det visade sig att Viktor hade drabbats av plötsligt hjärtstopp. Via den öppna telefonlinan kunde hustrun höra hur ambulanspersonal stormade in i lägenheten för att rädda 30-åringens liv.

"Var över på den andra sidan"

Efter flera återupplivningsförsök fördes Adolphson med ambulans till Falu lasarett där han totalt drabbades av 14 hjärtstillestånd innan läget stabiliserades och han fick en pacemaker.

Senare visade utredningar att hjärtstoppet orsakades av en hjärtmuskelinflammation.

– Utan den snabba insatsen hade det gått illa. De sa att jag var över på den andra sidan många gånger under kvällen, säger Adolphson.

Ambulanssjukvårdaren Stefan Eriksson berättar att Adolphson var i ett riktigt dålig skick.

– Det är helt otroligt att han lever i dag. Han fick en andra chans. Han var dålig när vi hämtade honom och han blev ännu sämre på sjukhuset, säger Eriksson till Expressen.

Var samma sjukvårdare

Nio år senare sitter Adolphson i en polisbil i Stockholm, där han numera arbetar, när ett larm kommer in. En person som misstänktes ha tagit en överdos har drabbats av hjärtstillestånd och behöver akut hjälp på en toalett på Mariatorget.

När poliserna kommer fram till platsen håller ambulanspersonalen på med hjärt- och lungräddning.

– Den ena sjukvårdaren sa till mig att börja göra kompressioner så att han kunde fokusera på medicineringen. Jag gjorde kompressioner och den andra mannen blåste in luft.

Berördes av händelsen

Den mannen var Stefan Eriksson. Samma person som räddade Adolphsons liv nio år tidigare.

– Nu hjälptes vi åt för att rädda ett annat liv. Jag blev väldigt berörd när jag kände igen honom, men försökte ändå fokusera på uppgiften, säger Adolphson, och fortsätter:

– Efter 15 minuter sa de att mannen hade egen hjärtrytm och att de kunde flytta honom till sjukhus. Jag sa att vi åker efter ambulansen eftersom vi måste prata med varandra.

"Det är otroligt"

Väl på sjukhuset gav läkarna besked om att mannens tillstånd hade stabiliserats och att han nu andades själv. Eriksson som räddade Adolphsons liv hade alltså tillsammans med Adolphson räddat en annan mans liv nio år senare.

– Det känns skönt att vi fick i gång ett hjärta tillsammans. Det är otroligt att vi möts på ett sådant ärende, säger Adolphson.

"Det var meningen"

Ambulanssjukvårdaren Stefan Eriksson berättar:

– Jag kände direkt att det var något bekant över Viktor, men jag kunde inte placera honom först. Men mot slutet sa han något och då förstod jag vem det var, säger Eriksson, och fortsätter:

– Man slås av hur liten världen är och ibland tänker jag att det inte bara är slumpen som gjorde att jag träffade på honom igen. Det var meningen på något sätt, en häftig upplevelse. Man fylls av respekt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!