Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktorija, 16, startade eget – när corona förstörde sommarplanen

Viktorija Lutere säger att hon älskar juice och var ganska säker på att andra också skulle uppskatta hennes produkter.Foto: Privat
Viktorija Lutere säljer nu fem olika juicer, som nu också finns tillgängliga på några caféer.Foto: Privat

När coronaviruset förstörde Viktorija Luteres sommarplaner valde hon i stället att starta eget.

”Jag kunde aldrig förutse att jag skulle jobba så hårt”, säger hon.

Men hennes satsning på juicer har gett frukt och nu planerar hon för att fortsätta driva företaget vid sidan om skolan.

16-åriga Viktorija Lutere från Eskilstuna hade tänkt åka till Lettland över sommaren, precis som hon brukar göra sedan hon flyttade därifrån till Sverige för fyra år sedan.

Men sen kom corona. I stället öppnades en annan möjlighet, vilket Eskilstuna-kuriren har skrivit om.

”Det slutliga beslutet tog jag lite efter jag hade fått information att flyget till Lettland var inställt. Annars skulle jag inte ha startat eget företag just denna sommar, men absolut i framtiden”, skriver Viktorija Lutere, i ett mejl.

Marknadsföringen tog tid

Hon hade redan tidigare under året blivit antagen till ett program från Ungdrive Academy, som hjälper ungdomar att starta eget genom utbildningar och startkapital. 

”Nya affärsidéer kommer till mig så ofta, att jag brukar glömma de flesta, men att sälja något dricka-liknande funderade jag på redan tidigare”, skriver Viktorija Lutere.

Affärsplanen för hennes företag, Step up, blev att pressa juicer efter eget recept och sälja till kunder utomhus – en idé som passade bra med rådande coronarestriktioner.

Viktorija Lutere har inte bara lärt sig grunderna i entreprenörskap och ledarskap, utan även utvecklade sina kunskaper inom svenska, kommunikation, tidsplanering och strategi.Foto: Privat
Viktorija Lutere fick en veckas utbildning av Ungdrive. Hon nominerades sedan av organisationen för sitt säljfokus.Foto: Privat

Ändå är produktionen och försäljningen det som tagit minst tid.

”Mesta jobb och fokus la jag på marknadsföringen och själva utvecklingen av försäljningen. Om det inte var för min passion för företagande skulle jag hatat och slängt hela processen redan i juli”, skriver Viktorija Lutere, som menar att hon lärt sig väldigt mycket under sin sommar som företagare.

Framtidsplaner i USA

Hon har nu börjat andra året på IB-programmet på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Ändå fortsätter hon att utveckla företaget i en ekologisk rikting och har börjat sälja sina produkter på restauranger och caféer. Alla intäkter har gått till att utveckla företaget.

Men efter gymnasiet ser det inte ut som att Viktorija Lutere kommer att fortsätta i just den här branschen.

”En av mina drömmar i flera år har varit att studera i Stanford i Kalifornien, och sedan även bo och jobba kanske i samma stat. Efter universiteten jobbar jag troligtvist inom politik eller business, men inget är bestämt ännu”, skriver hon.

Viktorijas råd för att starta eget

Välj något du är intressera av

”Det finns fördomar om att tjäna pengar ska vara ansträngande och kräver mycket hårt arbete - vilket jag tycker är delvis sant, men det som många glömmer är att hårt arbete, eller arbete överlag, inte behöver vara besvärligt, så länge man lägger sin tid på något man är intresserad av”.

 

Låt det ta tid

”Så klart, blir man trött och ibland vill man bara ge upp, men det är viktigt att uppskatta skillnaden. Att hitta något man är genuint intresserad i, speciellt som en ungdom, kan ta tid, vilket är helt okej, men det finns någonting för alla i denna värld”.

Se den känslofulla återföreningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.