Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktor Barth-Kron ny politisk kommentator i Expressen

Se Viktor Barth-Kron berätta om utmaningarna med nya jobbet i Direkt med Niklas Svensson.
Viktor Barth-Kron, 33, är ny inrikespolitisk kommentator på Expressen.Foto: OLLE SPORRONG

Expressen fortsätter att storsatsa på politik.

Viktor Barth-Kron, 33, är ny inrikespolitisk kommentator.

– Min ambition är att förklara vad som händer i politiken och varför – gärna underhållande, men aldrig på bekostnad av analysen, säger han.

Viktor Barth-Kron har tidigare bevakat lokal och nationell politik i Dagens Nyheter och kommer närmast från nättidskriften Kvartal, där han är politisk kommentator. Han har också nått en stor publik i sociala medier med tv-formaten ”Viktors val” och ”Veckan med Viktor”.

– Jag jobbar gärna med både text och rörlig bild, och vill man göra det är det svårt att tänka sig en bättre plattform än Expressen, säger han.

”Från klarhet till klarhet”

Från 1 december ingår han i Expressens politikredaktion.

– Jag har förstås följt Expressen under lång tid, och tycker att tidningen har gått från klarhet till klarhet under de senaste åren, säger Viktor Barth-Kron.

– Som jag ser det är Expressen ledande, både när det gäller den politiska bevakningen i sig och när det gäller att skildra de samhällsfrågor som politiken formas av. Det ska bli otroligt roligt att ansluta till det starka lag som redan finns på plats.

Christofer Brask, Expressens politik- och samhällschef, om rekryteringen:

– Viktor Barth-Krons kombination av skarp analys och modernt tilltal blir en stor tillgång för oss. Vi har höga ambitioner med politikbevakningen, och med Viktor tillför vi ytterligare en dimension som jag är säker på att vår publik kommer uppskatta. 

Förändrade förutsättningar

Svensk politik är mer nyhetsintensiv än på länge, med ett budgetsamarbete över blockgränsen, hård debatt om flera stora reformer och samhällsinvesteringar samt ett opinionsläge där SD utmanar S om positionen som största parti.

– Det har pratats i många år om att vi har ett nytt politiskt landskap, men både partierna och de som bevakar politiken har ibland varit rätt obenägna att verkligen ta till sig hur förutsättningarna förändrats. Vilket har lett till förvirring. Det jag försöker göra är att reda ut hur det är, inte hur det brukar eller borde vara, säger Viktor Barth-Kron.

Företrädaren i rollen som politisk kommentator, K-G Bergström, avtackades i december ifjol efter åtta år och närmare tusen krönikor i Expressen.

– K-G är en institution i det svenska politiska livet. Att försöka fylla ut de skorna blir förstås inte lätt, men jag ska göra mitt bästa och försöka göra det på mitt sätt, säger Viktor Barth-Kron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.