Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktigt för anhöriga att finnas till efter olyckan

<p>"Ofta tror man att vi människor reagerar på ett och samma sätt, men vi reagerar väldigt olika på en och samma händelse", säger Mikael Westrell, legitimerad psykolog.</p>

En ettårig pojke avled efter en drunkningsolycka i Umeå.

För att ta sig igenom en livskris eller ett trauma behövs hjälp – men inte alltid professionell.

Det viktigaste är att omge sig med sina nära och att låtas reagera som man gör.

– Ofta tror man att vi människor reagerar på ett och samma sätt, men vi reagerar väldigt olika på en och samma händelse, säger Mikael Westrell, legitimerad psykolog.

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

Det kan drabba dig om du varit med om en svår händelse som inneburit livsfara eller en allvarlig kränkning av din integritet. Det kan bland annat handla om: rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, naturkatastrofer, tortyr, krigshändelser, svåra upplevelser under intensivvård, en svår förlossning.

Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever man den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat. Även barn och unga kan drabbas av posttraumatiskt stressyndrom.

De flesta som har varit med om ett trauma utvecklar inte posttraumatiskt stressyndrom och många blir bättre även utan behandling.

Källa: Vårdguiden.

Den ettårige pojken hittades livlös i vattnet efter nära tre timmars intensivt sökande på fredagen. Sökinsatsen inleddes när ettåringens föräldrar inte kunde hitta sonen.

Traumaspecialisten Mikael Westrell, som är legitimerad psykoterapeut, säger att det är viktigt att låta personer som går igenom kriser och trauman göra det på sina sätt.

– Ofta tror man att vi människor reagerar på ett och samma sätt, men vi reagerar väldigt olika på en och samma händelse. Det måste man respektera. Man måste låta människor reagera som de gör utan att vi börjar värdera eller moralisera. Det har vi väldigt lätt för att göra, att man säger att någon är känslokall, eller helt hysterisk, efter en olycka till exempel. Det är förödande att säga så, för vi vet ingenting om varför människan reagerar som den gör, säger han.

– Dels för att vi är olika personer, men vi har också varit med om olika saker i livet som gör att vi reagerar på olika sätt i just den aktuella händelsen.

Väldigt bra att finnas där

Mikael Westrell menar att det är det finns en myt om hur traumatiserade personer ska bete sig, men också hur de ska behandlas.

– Det som är viktigt för människor som drabbas av ett trauma är att de inledningsvis blir omhändertagna av nära och kära. Man kan tro att man måste träffa en krisexpert eller psykolog det första man gör, men man ska inte underskatta att det finns människor i den nära omgivningen som kan göra väldigt mycket bara genom att finnas där, säger han.

Generellt sett klarar människor av att hantera trauman bättre än de tror, fortsätter Westrell och menar att upp till 80 procent av alla drabbade klarar sig utan professionell hjälp.

– De flesta av oss klarar oss genom ganska svåra trauman, om vi har bra personer i vår närhet, vänner, familj, kolleger, det gör att vi klarar sådant väldigt bra.

Kan få psykisk diagnos

Men, poängterar han, det finns fortfarande de som behöver psykiatrisk hjälp. Om man inte får det trots ett behov kan man utveckla olika typer av psykiska tillstånd, inte minst det ofta förekommande PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

– Det är en diagnos som man inte kan ställa förrän ett par veckor efter traumat, så man behöver följa upp människor som varit med om svåra händelser. Men det är svårt att säga vad risken är om man inte får hjälp, det är så många faktorer som spelar in. Återigen: Vi människor reagerar så väldigt olika på ganska svåra trauman, men de flesta av oss klarar oss väldigt bra, säger Mikael Westrell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.