Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många blev galna – var tvungna sjunga hyllningar”

Se intervjun med Nyrola Elimä ”Viktigt att berätta – det är folkmord”.

Med ett starkt eftertryck utbrister uiguren Nyrola Elimä, 36:

– Jag tänkte: De får inte jaga mig utan att jag själv kan göra något.

Agenter låtsas vara släktingar i hennes föräldrahem i Xinjiang, själv har hon bytt namn och flyttat – och hennes kusin har förts till både fängelse och omskolningsläger.

Själv talar Nyrola Elimä bara om det som koncentrationsläger.

Nyrola Elimä visar runt i radhuset i Ödåkra, strax utanför Helsingborg. Hon pekar på ett bastant bord i uterummet och berättar att det är där hon jobbar. På bordet ligger en bok med titeln ”The war against uyghurs: China’s campain against Xinjiangs müslims”. 

De senaste åren har hon – likt många andra uigurer – slutat att vara tyst. 

– 2017 fick jag mitt svenska medborgarskap. Så efter sex år här tänkte jag resa tillbaka till Xinjiang för att träffa min familj. Men min mamma sa: ”Kom inte. Saker har förändrats”. Då fattade jag inte, berättar Nyrola Elimä.

Rapporter – och läckta dokument från regimen – har sedan dess publicerats på löpande band om kinesiska tvångs- och arbetsläger i Xinjiang. Uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp, förtrycks i regionen och vittnen berättar om våldtäkter och tortyr. Utanför lägren pågår en omfattande bevakning: Övervakningskameror – ibland med ansiktsigenkänning, stor polis- och militärnärvaro och eftersökningar av telefoner.  

Regimen kallar å andra sidan det för ”utbildningsprogram”. Uigurerna ska anpassas till ett liv i Kina.

Nyrola Elimä bor i dag i ett radhus i Ödåkra.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Nyrola Elimäs kusin fördes till ett så kallat omskolningsläger – har nu dömts till fängelse.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Nyrola Elimäs mamma.
Foto: Privat
Här på Yining Detention Centre är Nyrola Elimäs kusin fängslad.
Foto: Google maps

Kusinen dömd till fängelse

Vittnesmålen säger annorlunda. Nyrola Elimäs kusin Mayila Yakufu är en av dem som berättat. Första gången hon fördes bort var 2018. 

Nu har hon dömts till fängelse, enligt människorättsorganisationer för att hon är uigur. 

– På julafton, jag glömmer det aldrig. Jag och Rikard (Nyrola Elimäs make, reds. anm.) firade jul och hon tog kontakt med oss och sa: ”Jag är äntligen fri”, säger Nyrola Elimä och berättar om det första samtalet.

Maylia Yakufus påminner sin kusin om när de som unga slängde några dagar gammal mat. I lägret åt hon ett riskorn om det tappats på marken, för att det var ”lyx under de här månaderna”.

Efter att hon fått sitt svenska medborgarskap ville hon resa hem – men uppmanades av sin mamma att stanna i Sverige.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Men kort efter frisläppandet tillbringade hon ytterligare en 16 månadersperiod i fångenskap, innan hon förra året – utan juridisk prövning – dömdes till 6,5 års fängelse.

Den kinesiska staten anklagar henne för att ”finansiera terrorverksamhet” efter att hon hjälpt sina föräldrar i Australien med pengar till ett husköp. Både transaktionen och kontraktet för bostaden har, utan framgång, visats upp för regimen. 

– Hon berättade att många blev galna där, och att de var tvungna att sjunga hyllningar till kommunistiska partiet varje dag. Men vi hann inte prata så mycket innan de tog henne igen. Nu har jag ingen aning vad som hänt henne, säger Nyrola.

Enligt Människorättsorganisationer Amnesty är hon är placerad på ”Yining Detention Centre.”

Systematiska våldtäkter

När Mayila Yakufu inte suttit i fångläger har hon varit strängt övervakad och har därför har inte kunnat berätta för släkten exakt vad hon utsatts för.

Men i otaliga rapporter och internationella medier – bland annat BBC – har exil-uigurer berättat om vad som händer utanför övervakningskamerornas räckvidd: Systematiska våldtäkter, övergrepp och tortyr.

Fram tills nu har Nyrola Elimä inte darrat. För första gången brister rösten.

– Det är fruktansvärt. Jag vågar inte titta eller läsa. Jag kan inte föreställa mig hur hennes liv är i dag. Det känns som BBC-rapporten… det kan hända min kusin.

Bilden togs av regimen i propaganda-syfte och visar när ”Kvinnans dag” firas.
Mayila Yakufu har dömts, anklagad för att finansiera terror.
Foto: Privat

Det är olagligt för uigurer att ha kontakt med släktingar i väst. Den kontakt som Nyrola har med släkten är begränsad och består av korta sms med mamma.

”Är du hemma?”, ”Trygg?”, ”Mår du bra?”.

För att kontrollera att uigurerna följer reglerna har regimen låtit tjänstemän sova över hos familjen. Utåt heter det att de är ”släktingar” – i verkligheten är de agenter.

Fyra dagar efter att kusinen Mayila Yakufu förts till fånglägret lades en bild upp på i ett propagandablad från regimen på Nyrola Elimäs mamma – leende från kusinens hem. Då firades ”kvinnans dag” – samtidigt som Mayila Yakufus barn utanför bilden grät av saknad efter sin mamma.

Den kontakt som Nyrola har med släkten är begränsad och består av korta sms med mamma.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

”Var tyst – fungerade inte” 

Dataanalytikern Nyrola Elimä säger att trots att hon är svensk medborgare försöker den kinesiska staten fortfarande nå henne. Som när hon 2018 – via sin mamma – blev ombedd att skicka en kopia på sitt svenska pass. Eller när hon av rädsla att något skulle hända mamman skickade en uppdaterad hemadress.

Sen bytte hon namn, flyttade och började väsnas – trots rädslan att något ska hända släktingarna i Xinjiang.

– Vad som händer mig, mina kusiner, föräldrar. Det är inte individuella saker. Det här handlar om en miljon människor som sitter i koncentrationsläger. Många människor har inte en chans att berätta sin historia. Vissa vågar inte – och jag förstår det. För jag höll också tyst 2018.

– Men jag tror det är viktigt att berätta sanningen för hela världen: Det är folkmord. Regeringen måste göra något, FN måste göra något. EU måste.

Ur arkivet

Så vill Peking ändra bilden av den kontroversiella bomullsindustrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.