Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktiga mätare saknas på boenden – då dör de äldre

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om varför riktlinjerna för äldre inte lättas: ”Det fanns inte utrymme för det”.
Saturationsmätare, eller oximeter som det också heter, saknar på många äldreboenden.
Foto: TASS / SipaUSA
Kjell Hesselgren dog på äldreboendet i Botkyrka kommun.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personal på många av landets äldreboenden saknar möjlighet att mäta de äldres syresättning. 

Äldre lämnas att dö i ensamhet – när de i stället kunde fått vård med syrgas och dropp på sjukhus.

Det kan Expressen avslöja i en kartläggning av kommuner och äldreboenden. 

På äldreboendet Strandängsgården i Botkyrka kommun har de äldre drabbats hårt av covid-19.

De fick inte träffa läkare, berättar flera av de anhöriga.

De var inte prioriterade inom sjukvården.

– Vi fick veta att eftersom pappa var så gammal så skulle han inte få någon intensivvård på sjukhus, berättar en anhörig vars pappa dog i covid-19 i mitten av april. 

Kjell Hesselgren var en av de många som dog på äldreboendet i Botkyrka kommun.
Foto: Privat

Annan vård på sjukhus var inte heller aktuellt, som att till exempel vårdas på en geriatrisk avdelning med syrgas och dropp. 

Han lämnades att dö, ensam. 

På samma äldreboende bodde Kjell Hesselgren. I höstas firade han sin 80-årsdag med en fest på sitt äldreboende. 

I dag är han död.

– Jag funderar över varför han inte fick åka till sjukhus, när han var så dålig, säger Jadwiga Salen som var tillsammans med Kjell i 28 år.

Så gjorde vi granskningen

Expressen har frågat Sveriges kommuner om de via avtal eller på annat sätt har sett till att det finns saturationsmätare på alla äldreboenden, samt hur rutinerna är för att använda dessa. 


I flera kommuner saknas saturationsmätare på ett antal äldreboenden, som i Botkyrka, Södertälje, Mölndal, Stockholm, Järfälla, Österåker, Tyresö, Munkfors, Göteborg och Säffle. 


I flera kommuner är riktlinjerna att mäta syresättning endast efter läkares ordination och inte som rutin under pandemin.

En tredje anhörig på berättar att personalen hade lovat att ringa när hennes mamma bara hade timmar till döden. Men ingen ringde. 

Hon fick samtalet klockan sju på morgonen:

– Personalen hittade henne död när de skulle gå runt klockan sju och hjälpa med morgonrutiner.

Alla tre bodde på samma avdelning, på fjärde våningen på äldreboendet. Efter de många dödsfallen, fler än dessa tre, stängde äldreboendet plan fyra.

Äldreboenden saknar utrustning

Just när det gäller covid-19 har flera läkare varnat för att kroppens syresättning snabbt kan försämras, något som mäts med en så kallad saturationsmätare, eller pulsoximeter.

Trots det har kommunerna, som har ansvaret för äldreboenden, inte sett till att alla äldreboenden har utrustning för att mäta detta. 

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Pontus Lundahl/TT / PONTUS LUNDAHL

I Stockholmsregionen handlar det om äldreboenden i kommuner som just Botkyrka men även Stockholm, Nynäshamn, Södertälje, Järfälla, Österåker och Tyresö, visar Expressens kartläggning. 

Enligt uppgift till Expressen har patienter från äldreboenden varit i mycket dåligt skick när de till slut fått sjukvård på annan avdelning än på äldreboendet. 

Personalen på deras äldreboenden ska inte ens ha mätt deras syresättning. 

Det får Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, att reagera starkt. 

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.
Foto: Umeå Universitet

– Om man nu ska hävda att man bedriver sjukvård i kommuner, vilket man är ålagd att göra enligt lag, så borde en saturationsmätare vara en rimlig och basal utrustning på ett äldreboende, säger han.

Största läkarbolaget: ”Fråga äldreboendena”

Stockholms kommun hänvisar Expressens frågor till de privata läkarbolagen som verkar på äldreboenden i staden. 

Ett av största är Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB, som under 2018 gjorde en rörelsevinst på nära 20 miljoner kronor. Företaget ansvarar för drygt 45 procent av den vård som erbjuds inom äldreomsorgen i Stockholm. 

Men vd och delägare Stefan Amér vet inte om det saknas saturationsmätare på äldreboenden där hans bolag ansvarar för vården. 

Detta trots att Familjeläkarna med hänvisning till Socialstyrelsens riktlinjer ställt in många läkarbesök på plats på äldreboenden. 

Det betyder att någon på plats på äldreboendet måste mäta åt dem, och utan mätare går inte det.

– Det är egentligen en fråga man ska ställa till boendena, om alla har det. Men många har ju det i alla fall, många av läkarna också, säger Stefan Amér, som är vd och tillsammans med sin hustru äger bolaget. 

Han återkommer efter några dagar med ett förtydligande: 

”Tillgången på saturationsmätare på själva boendet kan variera. Finns det behov kan saturationsmätare alltid ordnas: den kan förskrivas vid behov eller utföras tex av Asih om boendet saknar saturationsmätare själva”, skriver han till Expressen.

En saturationsmätare kostar runt tusenlappen att köpa in från godkända leverantörer. 

Enligt bolagets årsredovisning tjänade Stefan Amér 1,2 miljoner kronor 2018. Makarna tog samma år ut en miljon kronor i utdelning från bolaget, men lät merparten av vinsten ligga kvar i bolaget.

Rekommendationen: Minska fysiska läkarbesök

Att bolagets läkare inte besöker äldreboenden beror på Socialstyrelsens rekommendationer.

– Rekommendationen har tolkats av de som bedriver läkarinsatser på äldreboenden precis som den låter: man rekommenderar att minska läkarnas fysiska besök på äldreboendena.

Bolaget Capio Legevisitten, som främst arbetar på kommunala boenden i Stockholm, har sedan två månader ställt in alla ordinarie besök på äldreboenden. 

Enligt presschef Henrik Brehmer är det bara vid särskilda skäl som läkarna har besökt patienter på äldreboenden.

Samma situation i flera kommuner

Även på äldreboenden i kommuner som Munkfors, Göteborg, Säffle och Mölndal saknas mätutrustningen, visar Expressens kartläggning.

I Årjäng har kommunen inte bett den privata utföraren att mäta syremättnad:

”Förenade Care har inte detta ansvar i nuvarande avtal för Kvarnåsen och Solgården, och inte heller fått förfrågan om att utföra det.”

I Mölndal finns det saturationsmätare på tre av åtta boenden, och det mäts endast efter att en läkare begärt det. 

I Göteborgs kommun finns saturationsmätare tillgängligt på 45 av 54 äldreboenden.

I Nynäshamn har äldreomsorgen inte någon utrustning som mäter syresättning, skriver medicinskt ansvarig sjuksköterska i ett mejl till Expressen. 

Och i Södertälje är saturationsmätare tillgängligt på två av nio äldreboenden. 

Men det ser inte likadant ut i hela landet. 

I Skåne har regionen och kommunerna kommit överens om att saturationsmätare ska vara tillgängligt för alla på äldreboenden. Samma gäller för kommuner i fler regioner, exempelvis region Uppsala.

”Majoritet som vårdas på geriatriken överlever”

Enligt professor Yngve Gustafsson kan enkla åtgärder på sjukhus, som näringsdropp, syrgas, proppförebyggande och generell övervakning rädda liv:

– Siffrorna från Stockholms geriatrik visar entydigt att majoriteten av de ofta mycket gamla människor som kommer in på geriatriken överlever och kan skrivas ut. 

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att Degerfors saknar saturationsmätare på äldreboenden. Det var felaktigt. 

Flera anhöriga vill anmäla äldreboenden efter virusspridningen: ”Det är förjävligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.