Viktig politik-twittrare anklagas ha falsk identitet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Twitterkontot "Telejampa" driver opinion för att Centerpartiet ska distansera sig från Moderaterna.

Kantar Sifo rankar kontot bland de mest inflytelserika inom svensk politik.

Men att personen bakom "Telejampa" skulle vara 60-åriga "Johan Landström" från Skellefteå ifrågasätts.

– Jag har inte ens Twitter, säger den enda Johan Landström som enligt Skatteverket bor i Skellefteå.

Under måndagen fick Stefan Löfven i uppdrag av Talmannen att sondera en regering. Med beslutet läggs nu stort fokus på Centerpartiet och Liberalerna.

En hätsk debatt har uppstått där regeringsbildningen står i fokus. Frågan är nu om C och L kommer att gå med på en S-ledd regering, eller i stället vända sig till andra alternativ. 

Och en av de starka rösterna som driver frågan är Twitter-användaren "Telejampa".

Med en följarskara på drygt 6 400 riktar användaren kritik mot Moderaterna och argumenterar för en liberal regering med större närhet till S än M.  

Inlägg från "Telejampas" Twitter.
Foto: Skärmdump
Inlägg från "Telejampas" Twitter.
Foto: Skärmavbild

Och kontots inlägg når många. 

I våras undersökte Kantar Sifo vilka opinionsbildare som skapade störst engagemang i olika nätverk på Twitter. Då blev "Telejampa" sjätte störst av kontona i det så kallade "röda nätverket". 

– Framförallt på Twitter kan du se vem som pratar med vem och vem som delar vems material. Det andra du kan se är hur många personer de har runt sig och hur många de lyckas engagera. Engagerar de mycket blir de inflytelserika i den diskussionen på Twitter. De har stora nätverk och många som läser det de skriver, säger Per Söderpalm, Affärsområdeschef på Kantar Sifo.

Utöver C-sympatisören hittas Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, bonden Magnus Vinqvist och journalisten Anders Lindberg i nätverkets topp.

C-konto stort i V-kretsar

Men nu väcks frågor om "Telejampa" och den Johan Landström som påstås stå bakom inläggen.

https://twitter.com/TNSSifoAB/status/1011517643222933504

Landström uppges vara en 60-årig nationalekonom, antinazist och jordbrukare bosatt i Skråmträsk utanför Skellefteå. 

Men enligt Skatteverket bor ingen 60-årig Johan Landström i Skråmträsk.

– Den enda personen med namnet som är född 1958 i Sverige utvandrade till Norge år 1980, säger Stina Rabah vid Skatteupplysningen.

Den utvandrade Landströms familjeuppgifter om civilstånd, barn och föräldrars namn, stämmer vidare inte överens med det Twittraren uppgivit i sina inlägg. 

Däremot bor en 40-årig Johan Landström i Skellefteå. När Expressen når honom visar det sig dock att han inte har ett Twitter-konto.

– Det låter ju jättekonstigt, jag har inte ens Twitter, säger Johan Landström.

Visste du om att kontot fanns?

– Nej men det känns olustigt nu.

"Aldrig hört namnet tidigare"

Centerpartiets gren i Skellefteå känner inte heller till någon medlem med namnet Johan Landström.

– Jag har aldrig hört namnet tidigare. Det kanske är någon som röstar på oss eller så där men inte någon som vi har som medlem, det skulle jag veta, säger Kjell Bergmark som är Centerpartiets kretsorganisatör i Skellefteå.

Debattören Rebecca Weidmo Uvell och centerpartisten Paul Westin var först med att ifrågasätta personen bakom "Telejampa".

De granskade även flera av "Telejampa"s bilder. Flera foton som Twittraren påstod sig ha tagit hade egentligen andra källor. 

En bild av bilen han menar sig äga var tagen från ett nätforum. En bild från en påstådd semester på Barbados 2018, finns att hitta på flera turistsajter och en stockbildssajt där den senast uppdaterades i mars 2007.

Bild från "Telejampa"s Twitter daterad 2018.
Foto: Skärmdump
På stocksajten uppdaterades bilden senast i mars 2007.
Foto: Skärmdump

Lätt att vara dold

Nils Gustafsson är statsvetare och forskare i strategisk kommunikation på Lunds universitet. Han hummar igenkännande när "Telejampa" tas upp. 

– Vem som helst kan sätta upp ett konto där man hävdar att man är en person, att man är en tvåbarnsmamma som tidigare röstat på feministiskt initiativ men som nu gått och blivit nazist. Det har vi sett mycket av på sistone. Sedan är det inte så vanligt att konton med många följare, som har funnits över lång tid, visar sig vara något annat än vad de ger sig ut för, säger han. 

Han menar att det alltid finns en risk att okända källor ger sken av en bakgrund som inte stämmer. Ofta är syftet att stärka sin tes och förhöja trovärdigheten för personen bakom åsikten. 

– Då ska man inte tillmäta den åsikten något större värde, bara för att personen hävdar att det är en lantbrukare i Västerbottnen som skrivit den, säger Nils Gustafsson.

"Jag är en enskild privatperson"

Expressen har skrivit ett direktmeddelande på Twitter till "Telejampa". Där ombads Twittraren kommentera att det enligt Skatteverket inte finns någon 60-årig Johan Landström som bor i Skråmträsk. "Telejampa" svarade så här:

"Jag har blivit instruerad av mitt juridiska ombud att hänvisa till att jag är en enskild privatperson utan någon politisk agenda eller andra intressen, förutom att på Twitter utöva min grundlagsskyddade rätt till åsikts- och yttrandefrihet samt att detta gjorts utan skada för någon annan.

Utöver detta har jag inga kommentarer och vill inte uttala mig vidare med hänsyn till min och min familjs integritet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.