Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Viking Line utreder: Körde bara en buss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Ericson Enevåg / Scanpix

Viking Lines resenärer anklagar busschaufförer för diskriminering, vilket Dagens Nyheter rapporterat om.

Rederiet har nu inlett en utredning av anklagelserna och hävdar att det vid ett av fallen inte kan ha gjorts någon uppdelning eftersom man den dagen endast körde en buss.

– Det är helt oacceptabelt med särbehandling av passagerare, säger Viking Lines informationschef Helena Kneck.  

Dagens Nyheter rapporterade i går kväll att chaufförer som körde bussar till Viking Lines färjor vid två tillfällen i december förra året förseddes med namnlistor – en som innehöll namn som såg ut att vara svenska och en med namn som såg ut att vara utländska. Syftet med dessa ska ha varit att kunna dela upp passagerarna i olika bussar, rapporterade Dagens Nyheter.

Uppgifterna kom från upprörda passagerare.

Viking Line har nu inlett en undersökning för att se om uppgifterna stämmer.

– Till att börja med vill jag be om ursäkt till dem som av någon anledning anser sig har blivit felbehandlade, säger Peter Hellgren, vd för Viking Line Skandinavien i pressmeddelandet.

Kördes bara en buss

De tillfällen DN har skrivit om är den 21 och 22 december. Passagerarna ska ha delats upp genom att "svenskar" fick åka i en buss och "invandrare" i en annan.

Men enligt Viking Line kördes bara en buss från Örebro, där det inträffade ska ha ägt rum, till Stockholm den 21 december. Någon uppdelning av passagerare kan därför rimligen inte ha skett, skriver de i pressmeddelandet.

Den 22 december delades passagerare upp, men enligt bussbolaget berodde det på kapacitetsbrist och för att inte dela upp resesällskap.

"Agerar hårt och bestämt"

Både Viking Line och de berörda bussföretagen förnekar att uppdelningen av passagerare hade någonting med utseende, etnicitet eller namn att göra.

– Vid minsta tveksamhet kommer vi att agera hårt och bestämt, säger Peter Hellgren i pressmeddelandet.

Expressen.se har tidigare skrivit om hur en chaufför av bussen till Eckerölinjens Ålandsfärja anklagades för att ha delat upp resenärer.

Även här var det Dagens Nyheter som först publicerade uppgifterna, som dementeras av den aktuella chauffören.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.