Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viking Line-färja och mindre båt i kollision

En mindre båt och en Viking Line-färja har kolliderat.
Foto: Läsarbild
En räddningsbåt firas ner från Viking Line-färjan som kolliderat med en mindre båt.
Foto: Läsarbild
Sjöräddningens båt Henry Andersson vid räddningsinsatsen.
Foto: Maja Suslin / Tt
Rickard Rundgren Björk, skeppare på Sjöräddningens Henry Andersson
Foto: Maja Suslin / Tt
Henry Andersson vid räddningsinstsen.
Foto: Maja Suslin / Tt
Olyckan inträffade i Stockholms skärgård.
Foto: Google maps
Det var mellan Marö och Kappellskär i Stockholms norra skärgård som olyckan inträffade.
Foto: Google maps
1 / 8

En Viking Line-färja och en mindre båt kolliderade och tre personer föll i vattnet men räddades i ett drama i Stockholms skärgård i förmiddags. 

De uppges vara oskadda men chockade. 

– Det är en kraftig olycka som har skett. Vi satt här ute på däck och såg det med egna ögon, säger vittnet Max Magnell. 

Efter kollisionen var det bara vrakdelar kvar av båten. 

Färjan Viking Grace, på väg mot Finland, kolliderade med en taxibåt vid 11-tiden på lördagsförmiddagen. Olyckan skedde mellan Marö och Kapellskär i Stockholms norra skärgård.

Det rådde kraftig dimma på platsen. 

– Taxibåten var på väg mot Gräskö och skulle snedda över fjärden och av någon anledning har den missat Viking Grace. Orsaken till vad som exakt händer får utredningen visa. Vi måste höra samtliga, säger Aris Janisels, inspektör vid sjöpolisen. 

Viking Grace lämnade Stockholm vid 7.45 i morse. 1 827 passagerare ska ha varit ombord.

– Båten körde på Grace på babordssidan klockan 11.09 och samtidigt går det ut ett man över bord-larm som gör att vi vänder om och sjösätter en räddningsbåt. När Grace kommer på plats får vi meddelande om att en annan fritidsbåt plockat upp tre personer från den olycksdrabbade båten, säger Helena Kneck, informationschef på Viking Line i Sverige.

Vid halv tolv vände färjan på nytt om och fortsatte på ordinarie kurs mot Mariehamn.

– Vi är förstås väldigt glada att de här personerna klarade sig. De hade verkligen skyddsänglarna med sig.

Räddades av privatpersoner

Ett stort räddningspådrag sattes in med båt från sjöräddningscentralen, kustbevakningen och Försvarsmakten. Även en räddningshelikopter användes, men det var privatpersoner som plockade upp de två männen och kvinnan ur vattnet, sex minuter efter larmet. 

– De var lite nedkylda, chockade och mörbultade men i övrigt fysiskt okej, säger Daniel Lindblad vid Sjöfartsverket. 

Av båten blev det vara vrakdelar kvar. 

Elin Wager kom till olycksplatsen 5 minuter efter larmet. 

– Det var väldigt dimmigt och det låg ett par små privatbåtar och fiskade upp saker ur vattnet. Det låg saker och flöt överallt, säger hon. 

De tre personerna som befann sig fördes senare vidare i ambulans till sjukhus. På lördagskvällen uppgav polisen att de fått lämna sjukhuset.

Kustbevakningen bärgade vrakdelar efter fritidsbåten. 

– Vi kommer att dokumentera allting och sjöpolisen har brottsutredningen. Det var väldigt dålig sikt och mycket dimma under morgonen, så det kan ha varit en bidragande orsak, säger Pontus Sandberg vid kustbevakningen. 

Blev vittne till olyckan

Isac, 20, blev vittne till olyckan ombord på Viking Grace. 

– Vi satt på däck och solade och hör att det börjar ringa i klockor och ropa ut i högtalarna. Kanske en halv minut senare så ser vi att det ligger en båt i vattnet precis intill kanten av båten.

– Vi kunde se att det var tre personer i båten, varav ingen hade flytväst på sig. Hela båten var kantrad i vattnet och man såg hur den sjönk mer och mer. De klättrade upp på undersidan för att kunna hålla i sig i den.

– Som tur var kom en mindre privatbåt förbi och stannade till och hjälpte dem. Men det är så dimmigt så man ser inte många meter åt varje håll och därför såg man inte riktigt vad som hände. 

– Ett litet tag efter stannade vi och bytte håll och skickade ner en räddningsbåt till dem. 

Max Magnell, 24, Stockholm, blev också ögonvittne till händelsen.

– Vi satt ute och såg det, men såg bara spillror av den, säger han och fortsätter: 

– Sedan kom Cinderella och mötte och stannade till vid olycksplatsen. Troligtvis har det inte hänt något med den här båten, men det är en kraftig olycka som har skett. Vi satt här ute på däck och såg ju det med egna ögon. Annars hade vi inte märkt något, säger Max Magnell. 

"En fruktansvärd smäll"

Efter kollisionen fortsatte färjan mot Finland. 

Polisen skickade en polisbåt till platsen för att utreda olyckan. 

Rickard Rundgren Björk, räddningsskeppare på båten Sjöräddningssällskapets båt Henry Andersson, säger till Expressen.se att de tre personer som satt i den mindre båten förde till sjukhus.

– Personerna föll i vattnet och de stora hjältarna är privatpersoner som hörde en smäll från ön Marö, och åkte ut med sina privata båtar och plockade upp personerna.

Lisbeth Stockenstrand blev vittne till händelse från sitt hem på Marö i närheten.

– Det var en fruktansvärd smäll, pang sa det bara. Vi tog fram kikaren och såg folk som flöt i vattnet innan det var en granne som åkte och plockade upp dem.

– Våra närmsta grannar åkte också ut och plockade upp rester efter båten och sådant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.