Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viger sitt liv åt att stoppa trafficking

Sophie Stenbeck.
Foto: Emil Nordin

Sophie Stenbeck viger sitt liv åt att stoppa människohandel och rädda sexuellt utsatta barn.

Hon berättar om sin starka beundran för två andra kvinnor och som arbetar intensivt med samma frågor:

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

– Jag är otroligt imponerad av dem. De är oerhört modiga och gör ett fantastiskt jobb.

Child 10

:#Prisgalan Child 10 startades för 18 månader sedan av Sophie Stenbeck och hennes väninna Sara Damber, har tidigare startat organisationerna Friends och Reach for Change. Bakom priset i kväll stod Reach for Change, Sophie Stenbeck Foundation och World Childhood Foundation.

#Meningen är att varje år ska tio personer från hela världen prisas för de insatser de har gjort i kampen mot trafficking, människohandel, och sexuellt utsatta barn.

#I år var första gången i Stockholm och nästa år "blir det nog USA", tror Sophie Stenbeck.

#En av pristagarna i år är James Kofi Annan. Han blev sexuellt utnyttjad redan som sexåring och i sju år hölls han fånge. I dag arbetar han i Ghana med organisationen Challenging heights för att andra barn ska slippa genomgå det han gjorde:

- Det här priset är oerhört viktigt och jag kan inte vara annat än oerhört stolt.

#Sophie Stenbeck grundade redan 2007 organisationen Remedee, ett projekt för att stärka ungdomars röst i media. Sophie har även grundat Reach for change, sociala entreprenörer gavs möjligheten att driva genom sina projekt.

Sophie Stenbeck är tillbaka i Stockholm. Småbarnsmamman och dottern till framlidna finansmannen och miljardären Jan Stenbeck bor numera i Los Angeles i USA, men senaste månaderna har besöken i Sverige varit allt oftare. Orsaken är prisceremonin Child 10 – tio personer från hela världen som var och en har gjort en skillnad i kampen mot människohandel och sexuellt utsatta barn.

- Det är dags att sluta blunda och inse att det här problemet finns precis överallt. Till och med här i Stockholm, berättar Sophie Stenbeck när Expressen.se träffade henne i kväll på Grand Hôtel inne i centrala Stockholm.

- Det är ett obehagligt ämne att prata om, men vi måste öppna ögonen och våga.

"Han vågade"

Hon beskriver sig som ”chockad” efter att fått höra om trafficking – människohandel i Sverige. Sitt rättvisepatos har hon ärvt av sin far Jan Stenbeck. När hon var väldigt ung fick hon höra av honom hur viktigt det var att ”göra en skillnad”.

- Han gav mig intresset. Det här var en tid då den här typen av tv-dokumentärer inte visades för det var obekvämt. Men min pappa sa att det var viktigt och att han ville visa det i sin tv-kanal. Han vågade.

Sophie Stenbeck följer genom sitt arbete en rad andra organisationer, men absolut närmast samarbete har hon med drottning Silvias organisation World Childhood Foundation. Sophie är sedan barnsben vän med kungabarnen och pappa Jan Stenbeck var nära vän med kungen.

- Childhood gör ett fantastiskt arbete över hela världen. Vad jag har förstått det som så samarbetar organisationerna i USA och Sverige nära varandra.

- Jag verkligen respekterar det som drottningen har skapat och de har blivit framgångsrika i sitt arbete.

"Tittar på olika saker"

I framtiden utesluter inte Sophie Stenbeck att hon och prinsessan Madeleine och drottning Silvia kan komma att arbeta ännu mer ihop:

- Det finns alltid sätt du kan arbeta mer ihop. Vi tittar på olika saker och får se vad som händer.

Två dagar till stannar Sophie Stenbeck i Sverige, men det blir varken tid för vänner eller familj:

- Nej, jag har mitt fokus den här gången på pristagarna som är på plats i Stockholm. De är förebilderna. Varje dag riskerar de sina egna liv för att göra en skillnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.