Videon på björnungen delas av tusentals – nu varnar forskare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Videon som visar björnmamman och hennes unge har snabbt fått stor spridning i sociala medier.
Foto: Skärmdump/Youtube
Nu varnar forskare för att filma vilda djur med drönare.
Foto: Skärmdump/Youtube

En drönarvideo som visar en brunbjörn med en unge har på kort tid fått stor internationell spridning.

Men nu reagerar forskare på en detalj i filmen – och varnar för att flyga drönare i närheten av vilda djur. 

– För henne är det bokstavligt talat ett UFO, säger forskaren Sophie Gilbert till National Geographic

En naturfilm från i somras, filmad med drönare vid Ochotska havet i Ryssland, har fått stor global spridning i sociala medier den senaste tiden.

Videon som engagerar tusentals visar en brunbjörn som tillsammans med sin unge kämpar för att ta sig upp längs en snöklädd bergskant. 

Mamman tar sig upp relativt snabbt, men ungen hamnar efter och ramlar gång på gång ner i sina försök att komma ikapp. 

Efter upprepade försök lyckas björnungen till slut nå hela vägen fram, och mor och barn kan fortsätta sin vandring genom det vilda.

Björnmamman tittar rakt i kameran

Så långt allt väl – men en sekvens i mitten av videon har fått flera forskare att reagera.

Björnungen är nästan framme hos sin mamma när bilden zoomas in. Mamman fryser till mitt i en rörelse, tittar rakt in i kameran och slår därefter snabbt med tassen för att fånga in sin unge.

Men manövern misslyckas och ungen faller återigen ner, denna gång hela vägen till bergets fot. 

Björnungen är nästan framme vid mamman men faller igen.
Foto: Skärmdump/Youtube

Forskare: ”Reagerar med rädsla”

Forskare varnar nu för att filma vilda djur med drönare. De menar att den typen av främmande föremål kan störa björnarna och på sikt påverka deras beteenden. 

– Tittar du på björnmamman i videon ser du att hon kollar rakt på drönaren. För henne är det bokstavligt talat ett UFO, ett oidentifierat, flygande objekt, säger miljö- och vilddjursforskaren och Sophie Gilbert till National Geographic

– Hon har antagligen aldrig sett något liknande i sitt liv. Och hon har en väldigt liten unge med sig, så självklart reagerar hon med rädsla. 

https://www.youtube.com/watch?v=DjYH7D3sWFg

Filmaren Dmitry Kedrov ska ha sagt till ryska medier att han kunde filma händelsen på nära håll genom att använda drönarkamerans zoomeffekt. 

Detta tvivlar dock miljöforskaren Mark Ditmer på. Han har tidigare studerat vilken påverkan filmande med drönare kan ha på björnar.

– Det kan vara en zoomeffekt på videokameran, men de flesta drönare har inte kapacitet att bära upp en kamera med en zoom av en sådan kvalité, säger Mark Ditmer. 

– Jag kan ha fel, men jag skulle gissa att det som händer är att drönaren närmar sig snabbt och att mamman får panik och slår med tassen av rädsla. 

Filmare uppmanas flyga säkrare

Forskarna är inne på att drönarens närvaro kan vara en anledning till att björnmamman och ungen överhuvudtaget rör sig i den besvärliga terrängen. 

De studier som Mark Ditmer gjort har visat att björnarna har fått högre hjärtfrekvens av att ha drönare i sin närhet, och forskarna är överens om att ljudet från drönarna kan störa djuren. 

Samtidigt höjs röster för att de som flyger drönare måste hantera dem säkrare och med större försiktighet.

Margarita Mulero-Pázmany, som är lektor inom området obemannade luftfordon vid ett universitet i Liverpool, menar att det är fel att demonisera drönare.

– Vi ska inte skylla på verktyget bara för att det kan missbrukas, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.