Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Videofilmen visar dödliga attacken

TEL AVIV. Plötsligt kör den palestinske föraren sin bil rakt in bland israelerna som väntar på bussen.

Några människor faller, han hoppar ur bilen och börjar hugga dem som ligger på marken med en slaktaryxa.

En övervakningskamera fångar det blodiga dramat där en människa dödas och minst tre skadas.

Klockan är 10.16 lokal tid i Jerusalem. Yeshayahu Kirshavski och några andra israeler står och väntar vid busshållplatsen på Malchei Israel-gatan.

I samma ögonblick kör palestiniern Alaa Abu Jamal sin bil i rasande fart upp på trottoaren in bland människorna. Tre personer faller till marken, andra flyr för livet. 

Palestiniern hoppar ur bilen med en slaktaryxa i handen. Han börjar hugga de liggande.

En civil polis kommer till platsen och skjuter mot angriparen – som faller och reser sig igen. Polisen skjuter igen, yxmannen faller men kommer upp igen och försöker hugga polisen som skjuter på nytt.

Polisen skjuter

Ytterligare ett par poliser dyker upp och angriper palestiniern.

Hela dramat fångas i detalj av en övervakningskamera, vars film den israeliska polisen gjort tillgänglig för medierna.

Rabbinen Yeshayahu Kirshavski, 60, dör av sina skador. Både av smällen från bilen och av knivhuggen. Två andra som väntade på bussen får allvarliga skador.

Alaa Abu Jamal förs svårt skadad till sjukhus. Han är från östra, palestinska Jerusalem och arbetade för det israeliska telebolaget Bezeq – och använde en firmabil i sin blodiga attack.

– Det fanns inga tidiga tecken och ingen observerad förändring i den anställdes beteende som tydde på att han var inblandad i kriminella eller terroristaktiviteter, säger företaget i ett uttalande.

Yeshayahu Kirshavski begravdes redan på tisdagen.

Flera terrordåd

Attacken mot busshållplatsen var bara ett av en rad blodiga terrordåd under tisdagen när konfrontationen mellan palestinier och israeler trappades upp efter en flera veckor lång våldsvåg. Minst fem människor dödades och tiotals skadades i Jerusalem, utanför Tel Aviv och i norra Israel – och allt fler bedömare talar om en ny intifada, alltså en större palestinsk folkresning.

Våldet gick in i en allvarligare fas när två palestinier började skjuta och knivhugga passagerare på 78:ans buss i Jerusalem på tisdagen. Attacken förde tankarna till den förra intifadan för 10-15 år sedan då palestinska självmordsbombare genomförde en lång rad terrordåd på israeliska bussar och kaféer. Tre israeler och de två palestinska angriparna dödades i bussattacken.

Regeringen i möte

Polisen stängde huvudvägarna till Jerusalem och premiärminister Benjamin Netanyahu kallade sitt säkerhetskabinett till ett extramöte på tisdagskvällen.

Netanyahu förklarar att hans regering överväger en rad ”aggressiva steg” mot den palestinska våldsvågen.

– Vi ska använda och inte tveka att använda alla metoder vi har till vårt förfogande för att återställa lugnet. Jag är säker på att de åtgärder vi vidtar får den andra sidan att inse att terror inte lönar, säger den israeliske premiärministern.

Netanyahu står under hårt tryck av högerflygeln i sin regering att ta till hårda åtgärder. Samtidigt ger den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sina säkerhetsstyrkor order att försöka lugna ned situationen. Säkerhetssamarbetet mellan palestinska och israeliska styrkor fortsätter trots den pågående krisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.