Video påstås visa USA-soldater som skjuter ner irakier

Publicerad
Uppdaterad
En video som påstås visa hur amerikanska soldater oprovocerat skjuter ner flera irakier, där ibland två Reutersjournalister, publicerades på måndagen på den kontroversiella sajten Wikileaks. I filmen hörs de amerikanska soldaterna skratta och skämta medan de beskjuter människorna på marken.
En försvarskälla, som kräver att få vara anonym, bekräftar att video är autentisk.
Den 12 juli 2007 blev den irakiske fotografen Namir Noor-Elden och hans chaufför Saeed Chamagh, båda anställda av Reuters, ihjälskjutna i Bagdad tillsammans med ytterligare nio irakier. Två barn skadades också allvarligt i attacken. Enligt amerikanska myndigheter dödades irakierna i ett skottväxling mellan amerikanska styrkor och upprorsmän, men enligt en video som på måndagen publicerades på sajten Wikileaks rörde det sig i själva verket om ett till synes oprovocerat angrepp från amerikanskt håll.

Ber om tillstånd att få skjuta

Nyhetsbyrån Reuters har försökt få tillgång till videoinspelningen av händelsen, men inte lyckats. Nu påstår sig sajten Wikileaks ha kommit över videofilmen från den amerikanska Apachehelikoptern och publicerar den under namnet "Collateral murder".
Videon uppges visa hur en grupp människor rör sig på en gata i Bagdad. En person ses titta på bilder som han tagit med sin kamera. En amerikansk soldat säger på den uppladdade filmen "Herregud, han har ett vapen". De amerikanska soldaterna tycker sig därefter se att flera personer i gruppen är beväpnade och ber om tillstånd att få skjuta, vilket de får.

Soldaterna skämtar

De sårade och döda irakierna faller i hop på marken medan de amerikanska soldaterna i Apachehelikoptern småpratar och skämtar. Kort efter de första skotten visar filmen hur en svart skåpbil svänger in på området och två personer kommer springande för att försöka rädda sårade.
"Kan jag skjuta? Kan jag skjuta? Låt oss skjuta!" ropar en amerikansk soldat och kort efter att den skadade personen fraktats in i bilen peppras den med skott.
Senare på den uppladdade filmen kommer en amerikansk pansarvagnstrupp till området, och en av förarna hörs på videon skrattande säga: "Jag tror jag körde på ett lik".
En försvarskälla, som kräver att få vara anonym, bekräftar att video är autentisk.

"Extrem fara"

Nyhetsbyrån Reuters kommenterar videon i ett pressmeddelande: "Videon som i dag publicerats på Wikileaks visar tydligt farorna som finns i krigsjournalistik och de tragedier som kan uppstå. Vi fortsätter att arbeta för journalisters säkerhet och uppmanar alla att inse vilket viktigt arbete journalister gör och vilken extrem fara som speciellt videojournalister och fotografer ställs inför", står det bland annat i pressmeddelandet.
Wikileaks startade 2006 och är en webbplats som anonymt publicerar dokument, även hemliga och copyrightskyddade handlingar. På sidan har bland annat interna hemliga dokument från isländska banker och hemligt avlyssningsmaterial av Osama bin Laden från CIA publicerats.
Amerikanska militären har ännu inte uttalat sig om videon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag